Practica els hàbits cibersaludables: frau digital

La informació és bàsica per no caure en determinats paranys

El ciberespai és el nou ecosistema en què els delinqüents es mouen. Cada dia circulen milers de milions de bit d’informació per la xarxa. Molta d’aquesta informació és personal: contrasenyes, dades bancàries, geolocalització… I és aquesta informació, i tot allò que se’n deriva, el que pot ser blanc per als ciberatacants. Accés al correu electrònic, a comptes bancaris, a aplicacions diverses, suplantacions d’identitat… són cada vegada més freqüents.

La informació és bàsica per evitar caure en el parany d’aquest tipus de delinqüència. És per això que estar al dia de tot allò que passa és imprescindible per lluitar contra el frau digital.

CONSELL 1

Comprova que l’adreça on et connectaràs tingui el distintiu del forrellat i que contingui la seqüència https. Amb això tindràs la garantia que les dades que enviïs seran xifrades.

CONSELL 2

Compte amb les url que rebis a través de qualsevol servei de missatgeria instantània, xarxa social (WhatsApp, Facebook…) o correu electrònic: poden amagar caràcters i símbols estranys, difícils de veure, i redirigir-te cap a algun tipus de frau.

CONSELL 3

Instal·la’t un antivirus i actualitza’l per estar ben protegit dels atacs.

CONSELL 4

Si has de fer operacions amb diners o amb dades personals sensibles a través del mòbil, utilitza les dades 4G (o 3G, si no tens cobertura 4G) en lloc d’una wifi oberta , potencialment sense control.

I tu, et connectes a wifis obertes sense mirar si són segures o no? Comproves si les adreces on et connectes contenen l’https? Tens instal·lat antivirus al teu mòbil o tauleta?