Practica els hàbits cibersaludables: dades segures

Les contrasenyes són la gran porta d’entrada a la nostra intimitat

Les nostres dades personals, tant en el món físic com en el món digital, han d’estar ben custodiades. De la mateixa manera que tanquem el cotxe quan no el fem servir per tal de protegir-lo, les nostres dades personals a Internet han d’estar ben guardades, tancades amb tota seguretat a prova de robatoris i per preservar la nostra intimitat.

Però et preguntaràs: i quina és la millor manera de protegir la informació? Tots els nostres comptes, aplicacions i, en general, tot allò que contingui les nostres dades personals hauria d’estar protegit a consciència. En aquest sentit, les contrasenyes són la gran porta d’entrada a la nostra intimitat. Penseu, si no, per exemple, tot el que podrien descobrir de nosaltres si entressin al nostre correu electrònic o a la nostra xarxa social preferida, o si desbloquegessin el nostre telèfon mòbil, o si accedissin a les nostres dades bancàries… Les contrasenyes són el millor aliat per protegir allò que és més preuat en el món digital.

Per tenir ben protegides les nostres dades personals, cal seguir alguns consells molt bàsics, assequibles per a tothom i ben senzills d’implementar. Podrem reduir el risc que esbrinin les nostres contrasenyes i accedeixin a les nostres dades personals.

CONSELL 1

Fes servir contrasenyes llargues (mínim 8 caràcters), amb una barreja de lletres, números i símbols. Reduiràs el risc de robatori de credencials. Si et sents més segur anotant-les en algun lloc, assegura’t que està ben custodiat.

CONSELL 2

Una contrasenya per a cada servei o aplicació. Si fas servir la mateixa a tot arreu, corres el risc que, en cas de robatori, l’accés a totes les teves dades sigui més fàcil.

CONSELL 3

Fes servir, sempre que sigui possible, el doble factor d’autenticació: el sistema que verifica que ets tu realment qui vol accedir als teus comptes de correu o perfils de xarxes socials, o a l’hora de realitzar una compra. Per exemple, rebent un missatge al mòbil amb un codi d’accés.

CONSELL 4

Revisa periòdicament les configuracions de privacitat i seguretat de les xarxes socials. Controlaràs la teva presència a la xarxa i t’asseguraràs que les teves dades estan protegides.

I tu, com gestiones les contrasenyes? Consideres que tens les dades personals ben protegides? Ets dels que les guardes en un post-it a la pantalla de l’ordinador? O en un arxiu a l’escriptori de l’ordinador? O en una llibreta al calaix que no hi ha manera de trobar quan la necessites?