Practica els hàbits cibersaludables: civisme digital

Allò que fem a la xarxa afecta tothom

Veus que el conductor del cotxe del davant tira una punta de cigarreta al terra, circulant per una carretera de muntanya. Què fas? Veus que qui tens assegut al seient del costat increpa una parella de noies que es fan un petó. Què fas? Veus que un grup de nois i noies insulta un altre noi pel simple fet de ser negre. Què fas?

Tots aquests comportaments tenen un denominador comú: la manca de civisme. I tal com passa a la vida quotidiana i, diguem-ne real, en l’entorn d’Internet és molt important tenir una actitud de civisme i de respecte cap a la resta de la comunitat.

En definitiva, aplicar una màxima ben clara i senzilla: tracta tothom com vols que et tractin a tu. Només amb aquesta actitud podrem lluitar contra tots els actes d’odi, d’assetjament, de crítica indiscriminada… que hi ha a la xarxa.

CONSELL 1

Com que allò que fem a la xarxa afecta tothom, treballa els hàbits de civisme i de respecte, pel teu propi bé i pel bé de tota la comunitat. Sigues proactiu!

CONSELL 2

Quan siguis protagonista o espectador de qualsevol tipus de comportament poc cívic, actua i denuncia. Des de les pròpies aplicacions o xarxes socials tens la possibilitat de reportar aquest tipus de comportaments.

Si has estat víctima d’una suplantació d’identitat o de robatori de dades personals i/o diners, o qualsevol altre delicte informàtic, denuncia-ho davant dels Mossos d’Esquadra.

I tu, has estat víctima d’algun comportament d’aquestes característiques? Has denunciat alguna vegades a través de les pròpies aplicacions conductes mancades de civisme?