Faqs Prencontrol a Internet2021-10-04T12:55:16+02:00

Preguntes freqüents

 

Aquí trobareu les respostes als dubtes més habituals sobre ciberseguretat. Només heu de desplegar aquelles qüestions que us interessin.

Com activar el control parental a les principals plataformes de vídeo sota demanda2021-10-21T10:48:42+02:00

Com activar el control parental a les principals plataformes de vídeo sota demanda

Avui tenim un nombre enorme de propostes audiovisuals al nostre abast, sense moure’ns de casa, al televisor, a l’ordinador, a telèfons mòbils i tauletes… Aquesta facilitat d’accés de vegades pot fer que els més petits de la casa també arribin tots sols a continguts que no són adequats per a determinades edats o hi ensopeguin accidentalment. Per sort, els mateixos proveïdors de contingut audiovisual ofereixen als responsables de la criança de la canalla la possibilitat de controlar a quina mena d’obres és segur de permetre’ls l’accés franc. T’expliquem com activar i configurar el control parental de les principals plataformes de vídeo sota demanda.

A Amazon Prime Video, a l’apartat Compte i configuració, podem trobar una secció de Control parental. Des d’aquí podem establir un número d’identificació personal de cinc números, que ens permetrà accedir a l’opció Restriccions d’accés. Els paràmetres de configuració de les restriccions fan possible determinar si l’usuari del compte que editem té accés a tot el contingut o només al que és apropiat per a una franja d’edat determinada, es tracti d’infants, nens de fins a set anys, adolescents, joves adults (entre els 16 i els 18 anys) o bé adults. També podem restringir les opcions de compra per evitar càrrecs accidentals en l’adquisició de continguts de pagament.
Des del compte d’administrador, n’hi ha prou que anem a Configuració del compte per editar les característiques del perfil d’usuari que volem restringir. A la secció Controls parentals podem establir les classificacions de programes de TV, Pel·lícules o Música. Des de Restriccions de contingut podem seleccionar la classificació d’edat que preferim per a cada tipus de contingut per al compte d’usuari de què fa ús el menor. Haurem de crear un codi de quatre dígits com a número d’identificació personal per protegir l’accés al compte d’administrador i evitar que els menors puguin fer ús d’un perfil aliè per accedir a contingut que, per edat, els està vetat.
Potser l’activació d’un filtre de contingut per edats no és tan important a una plataforma de retransmissió d’encontres esportius com en altres serveis de vídeo en demanda, però DAZN permet a les famílies el control del visionat per part dels infants dels esdeveniments amb una component de violència, com ara la boxa o les arts marcials mixtes. La major part del contingut original de DAZN d’aquests esports està qualificat com per a majors de 18 anys, de manera que l’espectador ha de verificar la teva edat des dels ajustaments per poder visionar combats. Des de les opcions de Menú de la plataforma podem seleccionar Configuració i accedir al Control parental, que funciona de forma diferent a com ho fa en la majoria de plataformes de vídeo sota demanda restants. A DAZN no podem crear comptes d’usuari diferents per a un mateix perfil. El control parental de la plataforma no demana si hi ha infants o adolescents que en fan ús, sinó que fa obligatori especificar l’edat de l’usuari i la introducció del document d’identitat del titular del compte d’usuari i l’establiment d’un codi d’identificació personal per poder veure tot el catàleg. Necessàriament, cada vegada que vulguem veure combats de boxa o arts marcials mixtes, haurem d’introduir el nostre PIN, de manera que només qui el conegui podrà accedir a contingut protegit.
A Disney+, podem afegir perfils concebuts per a usuaris infantils des de zero o podem editar un perfil creat per convertir-lo en un compte per a menors. Les opcions de control parental (que trobem en revisar la configuració de cada compte o bé en crear-lo de bell nou) permeten triar el tipus de contingut, protegir la sortida del compte i establir un número personal d’identificació per limitar-hi l’accés. Per editar les característiques de cada perfil d’usuari cal saber la contrasenya del compte d’administrador. Si seleccionem l’opció de Perfil infantil en crear un nou compte, només els continguts per a nens més petits estaran disponibles. Des de les opcions Control parental, tant en comptes establerts com en comptes nous, podem especificar la franja exacta d’edat de l’usuari perquè la plataforma li mostri únicament el contingut adequat (és possible triar entre set grups d’edat diferent: 0+, 6+, 9+, 12+, 14+, 16+, 18+). Tot i que podem assegurar la sortida del perfil, per tal que l’usuari del compte infantil faci únicament ús del seu compte personal, també podem establir, com a mesura de seguretat afegida, un codi de quatre dígits com a número d’identificació personal, per evitar que els menors puguin fer ús de perfils aliens per accedir a contingut inadequat per a la seva edat. La restricció automàtica de continguts de pagament en qualsevol de les franges d’edat d’un compte infantil fa innecessària cap mesura de seguretat afegida per evitar compres no desitjades.
De moment, Filmin no permet l’opció de mantenir diversos usuaris per a un mateix compte. En el cas de comptes domèstics d’ús familiar, això dificulta la gestió de control parental, per bé que la plataforma la té integrada en les opcions de configuració. Des de les preferències d’usuari del compte, podem accedir al Control parental i triar un filtre, segons l’edat de l’usuari que n’hagi de fer ús. Això farà que no es puguin visionar pel·lícules, curts o sèries que estiguin per sobre de la franja d’edat que haguem establert mentre no modifiquem els paràmetres de configuració. Igualment, les opcions de compra estaran deshabilitades si el control parental està actiu.
HBO ofereix d’entrada dos perfils d’usuari creats com a punt de partida, i podem triar si serviran per veure Sèries i pel·lícules (cosa que permet accedir a tot el contingut) o si seran per a Nens (amb la conseqüent limitació de contingut). Per defecte, el contingut disponible a un perfil per a nens a la plataforma és aquell recomanat fins als 12 anys. Podem crear perfils nous o editar un perfil existent des de les opcions de configuració (des del web, no és possible de fer-ho des de l’aplicació) i activar l’eina Control parental i establir un codi d’identificació personal. Aquest PIN serà necessari quan s’intenti canviar de perfil o accedir a la configuració.
Netflix permet fins a cinc perfils d’usuari per compte. El primer pas per protegir els nens amb el control parental a Netflix és crear-los un perfil específic. És possible d’especificar l’edat aproximada de l’usuari en el moment de la creació del perfil, però des de l’apartat de Gestió de perfils també podem canviar els paràmetres d’un perfil creat anteriorment perquè el contingut que s’hi mostri s’adigui a l’edat de l’usuari. N’hi ha prou que, des del compte d’administrador, editem el perfil per a menors i triem quina és la franja d’edat de qui n’és titular. Per descomptat, és necessari assegurar la resta de comptes d’usuari amb un número personal d’identificació, si no volem que els menors arribin al contingut que els està vetat des d’un perfil que no és els seu. Per poder protegir l’accés a la resta de comptes d’usuari amb un PIN de quatre dígits hem d’encaminar-nos a l’apartat Bloqueig de perfil dins dels paràmetres de Perfil i control parental.
Les opcions de control parental a YouTube i YouTube Premium són bastant limitades en comparació al que ofereixen altres plataformes. D’una banda, podem canviar la configuració de YouTube perquè no es mostrin vídeos no recomanats per a nens. També podem filtrar vídeos mitjançant l’eina Mode restringit. Aquesta opció amaga vídeos amb contingut potencialment inadequat. Si iniciem sessió a YouTube podem activar-la o desactivar-la des de les opcions de configuració del compte. Cal tenir present que la catalogació de continguts per part de la plataforma funciona raonablement bé gairebé sempre, però pot ser inexacta en alguns casos, de manera que és recomanable la supervisió d’un adult. A més, per a infants que encara estan en edat preescolar, YouTube Kids, com a entorn integrat al web i també disponible com a aplicació tant per a dispositius iOS com per a dispositius Android. YouTube Kids ofereix un entorn segur per a menors a navegador, mòbils i tauletes tàctils. Per a usuaris més grans, la plataforma ofereix YouTube amb supervisió parental, una experiència de control parental que és un punt intermedi entre YouTube i YouTube Kids. Això permet que nens a partir de nou anys i adolescents puguin accedir amb un mínim de supervisió als continguts de la plataforma. Per poder-ne fer ús, cal que els comptes d’usuari dels menors estiguin vinculats a un responsable de la seva criança, a través de l’aplicació Family Link de Google. Youtube amb supervisió parental brinda tres nivells diferents de restricció. Explorar és l’opció bàsica, pensada per nens al voltant dels 9 anys, que poden anar una mica més enllà del que troben a YouTube Kids i accedir a vlogs, tutorials, vídeos sobre videojocs, clips musicals, contingut educatiu o notícies. Explorar més és per als més grans de 13 anys, i ofereix les mateixes categories que la versió prèvia, però hi afegeix més varietat i retransmissions en directe sobre els mateixos temes. Finalment, l’opció La majoria del contingut de YouTube, pensada per als adolescents, inclou tots els vídeos de YouTube llevat d’aquells que tenen restricció d’edat.
Com controlar i editar els permisos dels llocs web als principals navegadors2021-10-11T11:42:16+02:00

Com controlar i editar els permisos dels llocs web als principals navegadors

Cada web demana uns determinats permisos d’accés (càmera, micròfon, ubicació, sincronització amb altres dispositius, finestres emergents d’anuncis…) però hem de saber que podem fer canvis en la configuració predeterminada dels nostres navegadors o canviar els permisos per a un lloc web concret:

Si fem clic al cadenat que apareix al costat de la barra d’adreces, podem revisar els permisos del lloc web on ens trobem i accedir als paràmetres per modificar-los.

A diferència d’altres navegadors, Internet de Samsung no ofereix funcions integrades de control de permisos de llocs web, però des de la configuració del telèfon podem revisar si hem concedit al navegador permisos d’ús innecessaris. Dins de l’apartat ‘Aplicacions’ de la Configuració, si seleccionem ‘Internet de Samsung’ i polsem ‘Permisos’ veurem quines són les funcions del telèfon de què fa ús el navegador. Un cop haguem retirat els permisos, cap lloc web no podrà fer-ne ús, i si n’hi ha cap de maliciós que ho prova, el navegador ho impedirà.

Si fem clic al cadenat que apareix al costat de la barra d’adreces, podem revisar els permisos del lloc web on ens trobem i accedir als paràmetres per modificar-los. Des d’aquesta pantalla, si fem clic a la capçalera, on diu ‘Tots els llocs’, podrem veure tots els llocs webs que tenen permisos concedits al navegador, i podrem editar-los individualment.

Podem revisar els permisos des de Paràmetres > Privacitat i seguretat > Permisos. Podem revisar els permisos específics d’un lloc web si fem clic al cadenat de la barra d’adreces i seleccionem ‘Connexió segura’ i, tot seguit, ‘Més informació’. A continuació, en la finestra d’Informació de la pàgina, seleccionem ‘Permisos’ i podrem visualitzar i editar les autoritzacions de la pàgina que visitem.

Podem revisar els permisos si seguim la ruta Paràmetres > Privadesa > Paràmetres del lloc. Des d’aquest apartat podrem editar tant els permisos genèrics per a tots els llocs com permisos específics per a pàgines determinades.

Si seleccionem les Preferències i anem a la pestanya de Llocs web, veurem tots els permisos que pot donar Safari. Quan premem en cada autorització veurem les pàgines que les tenen concedides i la seva configuració perquè puguem modificar-les.

Com blocar les galetes al nostre navegador?2021-10-06T22:07:31+02:00

Com blocar les galetes al nostre navegador?

Els nostres navegadors desen galetes i informació dels llocs web que visitem, però, a més de poder-les esborrar, en les opcions de configuració integrades d’aquests programes hi ha opcions per blocar-les de forma automàtica. N’hi ha que ofereixen la possibilitat que l’usuari triï quin tipus de galetes són les que, per defecte, s’inhabilitaran o bé permeten blocar-ne d’específiques. T’expliquem com pots blocar les galetes als navegadors més usuals a ordinadors i dispositius mòbils.

Chrome és un dels navegadors més populars arreu del món. Malgrat que alguns problemes de seguretat i la seva gestió de la privacitat aixequen suspicàcies, el navegador de Google compta amb opcions integrades de bloqueig de galetes d’origen (aquelles que pertanyen al web que visitem) i galetes de tercers (establertes per un lloc web diferent d’aquell en què ens trobem i que segueixen les nostres passes a Internet).

A Chrome podem blocar manualment les galetes de tercers des de les opcions avançades de configuració. Hi accedim fent clic als punts suspensius de la barra d’adreces, des de l’apartat de galetes i dades dels llocs web, que es troba dins de les opcions de pàgines web, a la secció de Privacitat i Seguretat. També podem blocar totes les galetes desactivant l’opció de permetre que els llocs desin i llegeixin dades de galetes. Quan ho haguem fet, podrem activar o desactivar les galetes individuals de llocs web específics si fem clic a la icona de la galeta del mateix apartat.

En un futur proper, Chrome eliminarà les galetes de tercers en favor dels FLoC, un sistema alternatiu que utilitzen les noves tecnologies que Google està desenvolupant.

El navegador de Samsung permet el blocatge automàtic de les galetes de tercers. Dins l’apartat de Privadesa i seguretat de la configuració hi ha l’opció ‘Antiseguiment intel·ligent’, que elimina de manera automàtica les galetes de seguiment per evitar que els llocs web descobreixin per on naveguem. Podem mantenir desactivat l’antiseguiment o activar-lo sempre o bé només dins el Mode Secret.

Les darreres versions del navegador de Microsoft ofereixen major protecció que les anteriors; inclouen eines per blocar galetes d’origen i de tercers, segons diversos nivells de protecció: bàsic (només es limiten les galetes identificades com a malicioses), equilibrat (l’opció per defecte; que, a més de les galetes nocives en bloca algunes de rastreig) o estricte (que desactiva la majoria de galetes de rastreig). Podem afinar la configuració triant quines galetes específiques mantenim actives o no, accedint a l’apartat de rastrejadors blocats, a la secció de privacitat i serveis de la configuració. El mode estricte és especialment eficaç per protegir-se contra el tipus de personalització que condueix al perfilat de la nostra petjada digital.

Si cliquem al cadenat de la barra d’adreces quan visitem un lloc web, podrem veure l’efectivitat del filtre que hem seleccionat; un menú desplegable ens mostrarà les galetes associades i els permisos de la pàgina. Des d’aquest apartat, a més d’activar o desactivar finestres emergents, també podrem modificar els permisos de rastreig específics.

Les darreres versions del navegador de Mozilla ofereixen als seus usuaris més opcions de protecció de la privacitat, com ara el Mode només HTTPS (que garanteix una connexió xifrada i segura garanteix una connexió xifrada i segura en tots els llocs webs que admeten aquest protocol de seguretat) o el bloqueig automàtic per defecte de galetes de rastreig.

L’activació de l’opció de protecció millorada contra el rastreig desactiva les galetes de rastreig conegudes. Des del cadenat de la barra d’adreces podem monitorar quines galetes específiques bloca el navegador, també podem modificar les opcions de privacitat i seguretat.

El navegador de Mozilla ofereix una funcionalitat en fase de proves que ens avisa quan un lloc web prova d’extreure dades que poden servir per perfilar-nos. El navegador no ofereix de forma nativa opcions de bloqueig d’anuncis però compta amb nombroses extensions especialitzades que se n’ocupen.

Opera compta amb un control de privadesa i galetes realment flexible i específic. Entre les múltiples opcions de configuració que admeten els seus paràmetres, permet tant el blocatge automàtic de totes les galetes com únicament el de les galetes de tercers, que habilita al nostre sistema únicament les galetes pròpies del lloc que visitem. També és possible establir preferències de galetes específiques per a determinats llocs web. Dins les opcions de Privadesa del navegador, en l’apartat ‘Galetes’, podem mantenir-les activades, desactivar-les totes o bé activar únicament les galetes d’origen.

El navegador web per defecte en els dispositius macOS fa ús d’una característica integrada anomenada Prevenció Intel·ligent del Rastreig que, a través d’aprenentatge automàtic, determina quins llocs web miren de seguir les nostres passes a través de la xarxa. Safari elimina els rastrejadors de tercers provinents d’aquells llocs web que fa més d’un mes que no visitem; si provenen de pàgines que consultem amb assiduïtat, en permetrà el funcionament com a galetes de tercers només durant vint-i-quatre hores, per tal que no ens rastregin.

Des de les Preferències de Safari, si anem a ‘Privacitat’, trobarem, d’una banda, l’opció d’evitar el seguiment entre llocs web i, de l’altra, la de blocar totes les galetes, que desactivarà tant d’origen com les de tercers.

Com esborrar les galetes del nostre navegador?2021-10-07T22:06:09+02:00

Com esborrar les galetes del nostre navegador?

Esborrar les galetes del navegador

Els nostres navegadors desen galetes i informació dels llocs web que visitem. Per bé que les galetes caduquen, en general triguen massa a fer-ho. Per això fer neteja, revisar-ne la caducitat i esborrar periòdicament aquests arxius és un mecanisme de protecció de la privacitat bàsic que, a més, també pot resoldre alguns problemes de càrrega de pàgines i de format. T’expliquem com pots esborrar les galetes als navegadors més usuals a ordinadors i dispositius mòbils.

Google Chrom

A Chrome podem configurar el navegador, des de l’aparat ‘Privadesa i seguretat’, perquè elimini les galetes quan hem acabat la nostra sessió; n’hi ha prou de marcar l’opció ‘Esborra les galetes i les dades dels llocs web en tancar totes les finestres’. Si ens ho estimem més, podem esborrar les galetes individualment de forma manual, triant-ne d’específiques, o les podem suprimir totes alhora des de l’apartat ‘Galetes i altres dades dels llocs web’.

Per poder eliminar les galetes a l’Internet de Samsung, hem d’accedir a l’apartat d’Ajustaments del menú de configuració. Sota les opcions de ‘Privadesa i seguretat’ trobarem la secció ‘Dades personals’, des d’on podrem ‘Esborrar les dades de navegació’. És en aquest menú on trobem les ‘Galetes i dades de lloc’. Si emmarquem l’opció i premem el botó ‘Esborrar les dades’, suprimirem les galetes i de dades de llocs web emmagatzemades.

Edge inclou una opció per eliminar automàticament i segons les nostres preferències les dades navegació en finalitzar cada sessió, això inclou poder-lo configurar perquè elimini les galetes de forma automàtica. Des de l’apartat ‘Privacitat i serveis’, accedint a la secció ‘Neteja les dades de navegació en tancar el navegador’, podrem determinar quin tipus de dades volem que siguin esborrades després de cada sessió. Si ens ho estimem més de fer-ho manualment, podem esborrar les galetes quan ho desitgem, des de l’opció ‘Neteja les dades de navegació ara’, i especificar exactament el tipus de galetes que suprimim. Des de l’apartat ‘Administra i suprimeix les galetes i les dades del lloc’ dins de ‘Galetes i permisos del lloc’ podem gestionar, controlar i eliminar galetes amb facilitat.

Si accedim als ‘Paràmetres’ de Firefox, des de l’opció ‘Galetes i dades dels llocs’ podem gestionar les dades i eliminar galetes, seleccionant-ne d’específiques o totes de cop; el navegador també permet la supressió de galetes automatitzada al final de cada sessió de navegació.

Per poder fer neteja de galetes a la versió per a dispositius mòbils d’Opera, cal accedir als Paràmetres de configuració. En l’apartat de Privadesa podem trobar una secció anomenada ‘Galetes’. Des d’aquest apartat, si seleccionem ‘Dades de lloc i galetes’ i premem ‘Dades esborrades’, el navegador eliminarà les galetes emmagatzemades.

Des de les Preferències de Safari, si anem a ‘Privacitat’, podem accedir a l’opció de gestió de les dades del lloc web, on trobarem una llista de les galetes emmagatzemades, i podrem eliminar-les independentment o totes alhora.

Extensions

Has de saber que hi ha extensions per a alguns dels principals navegadors que s’ocupen d’esborrar les galetes. Es tracta d’eines especialitzades dedicades a facilitar i automatitzar una tasca que pot ser repetitiva i tediosa per a alguns usuaris. Et suggerim alguns d’aquests complements que et poden ajudar a suprimir les galetes sense que hagis de fer altra cosa que instal·lar-los al teu navegador preferit.

Per a Firefox: Cookie AutoDelete, Cookie Quick Manager

Per a Chrome: Cookie Auto Delete, Remove Cookie!, Awesome Cookie Manager, Cookie Cleaner

Per a Edge: CookieManager – Cookie Editor

Com netejar els navegadors de programes maliciosos?2021-10-04T11:25:38+02:00

Com netejar els navegadors de programes maliciosos?

El navegador pot ser la porta d’entrada de molts programes maliciosos (PUP –Potentially Unwanted Program-, adware, malware…) que fan que apareguin barres de navegació addicionals, bàners publicitaris, contingut publicitari abusiu…

Per fer neteja d’aquests programes, es pot utilitzar una eina com AdwCleaner (gratuïta), una de les més fiables i utilitzades del mercat.

Puc triar la publicitat que veig a les xarxes socials?2021-10-04T11:26:12+02:00

Puc triar la publicitat que veig a les xarxes socials?

Com a usuaris d’Internet i de certes plataformes podem limitar la informació publicitària que rebem. Aquesta informació es recopila a partir del nostre historial de comportament a la xarxa. La gestió de les cookies és una primera mesura (esborrar-les o controlar-les ): www.aboutcookies.org

En l’enllaç www.amazon.com/adprefs podem triar si volem deixar de rebre anuncis personalitzats a la pàgina d’Amazon. D’aquesta manera evitarem veure suggerències de productes en funció del que hem anat consultant.

En l’enllaç adssettings.google.com accedim a la informació personal que Google té sobre el nostre compte, a partir de l’historial de cerques. Podem eliminar una part o tota la informació que ens encasella, així com limitar l’aparició d’anuncis personalitzats a webs i aplicacions que col·laboren amb Google.

En l’enllaç support.apple.com/es-es/HT202074 els usuaris d’iOS i Apple TV poden decidir no rebre publicitat segons les seves preferències i localització. El sistema operatiu col·loca suggerències a l’App Store i a Apple News segons l’historial de cadascú.

En l’enllaç www.facebook.com/settings?tab=ads accedim a la gestió dels anuncis que Facebook ens mostra a partir de tots els interessos que recopila al nostre historial. També podem gestionar els anuncis fora de Facebook però que han estat contractats des de l’interior de la plataforma.

En l’enllaç help.twitter.com/en/safety-and-security/privacy-controls-for-tailored-ads accedim a la personalització dels anuncis d’aquesta plataforma, tant si usem Twitter des d’un dispositiu mòbil com des d’un dispositiu de sobretaula.

En l’enllaç www.whatsapp.com/privacy accedim a la informació de la popular app de missatgeria que ha anunciat que durant aquest 2020 posarà publicitat dins l’aplicació de forma similar als stories de l’Instagram.

Com gestiono la privacitat als sistemes Windows 10?2021-10-04T11:26:50+02:00

Com gestiono la privacitat als sistemes Windows 10?

Arran de l’entrada en vigor del RGPD, els equips amb Windows 10 inclouen una nova configuració que permet adaptar la privacitat del sistema operatiu. Si aneu a Inici  > Configuració  > Privadesa  > General es poden seleccionar les dades que s’envien a Windows. Si voleu que us enviïn suggeriments d’aplicacions no instal·lades al menú d’inici, l’historial d’activitats, opcions de publicitat, etc.

També permet la configuració dels permisos que volem atorgar a

les aplicacions instal·lades: accés a micròfon, ubicació, webcam, correu electrònic, missatgeria…

Trobareu més informació en el suport de Windows 10.

privadesa windows10

Go to Top