Com activar el mode incògnit als navegadors

Mode Incognit als navegadors

La funció del mode de navegació privada (també coneguda com a ‘mode secret’ o ‘mode incògnit’) fou introduïda per primer cop el 2005 per Apple; Safari fou el primer navegador a oferir-la. Tres anys més tard, Google la va incorporar a Chrome i ràpidament la van anar adoptant la resta dels principals navegadors. El mode incògnit és una bona mesura per evitar que altres persones que puguin fer ús del nostre dispositiu s’assabentin de què hi hem fet. Si l’habilitem, el nostre navegador no desarà l’historial de navegació de la sessió, tampoc no s’emmagatzemaran les dades que introduïm a formularis ni les nostres cerques, i les galetes i les dades de llocs web s’esborraran quan abandonem el mode privat. Amb l’excepció dels arxius que hàgim baixat, que haurem d’esborrar personalment si volem eliminar, no quedarà rastre de quines pàgines hem visitat.

Rumors (falsos) sobre la navegació oculta

Cal tenir en compte, però, que aquest mode de navegació no fa que la nostra activitat esdevingui invisible per als webs, ni per als rastrejadors, ni per als proveïdors d’Internet. Per molt que naveguem en mode incògnit, doncs, no evitarem altres tipus de monitoritzacions i la nostra adreça IP serà coneguda per a tercers igualment. Si volem una protecció més gran per a la nostra privadesa, ens caldrà implementar mesures complementàries, com  ara configurar adequadament les opcions dels nostres navegadors, fer ús d’extensions per emmascarar la nostra activitat a la xarxa, esborrar amb assiduïtat les galetes o aprendre a blocar-les.

En qualsevol cas, el mode privat és un bon aliat per evitar que altres usuaris dels ginys familiars o dels ordinadors compartits o públics de què fem ús tafanegin els webs que hem visitat i allò que hi hem fet. I activar-lo és ben senzill.

El mode incògnit als principals navegadors

Per activar el mode incògnit a Google Chrome (que és, de fet, el navegador que hi va donar aquest nom) hem de prémer alhora les tecles Control-Majúscules-N (a Windows) o bé la combinació Comandament-Majúscules-N (a macOS). També podem obrir una finestra privada nova des del menú: a la part superior dreta de la barra de tasques trobem tres punts verticals, només hem de seleccionar ‘Finestra d’incògnit nova’ a les opcions.

Per poder accedir al mode privat a l’Internet de Samsung hem de prémer el botó de Pestanyes, en penúltim lloc a la barra de tasques, i clicar l’opció ‘Activar mode secret’. Com a mesura de seguretat complementària, el navegador ofereix la possibilitat de protegir l’accés al mode secret amb una contrasenya o bé amb accés biomètric.

Per activar el mode privat, que rep el nom de mode InPrivate al navegador de Microsoft, n’hi ha prou que premem simultàniament la combinació Control-Majúscules-N (a Windows) o Comandament-Majúscules-N (a macOS). També podem fer clic al menú desplegable dels punts suspensius de la part superior dreta de la barra de tasques i seleccionar-hi ‘Nova finestra InPrivate’.

A Firefox podem activar el mode privat prement simultàniament la combinació Control-Majúscules-P (a Windows) o Comandament-Majúscules-P (a macOS). També podem desplegar el menú des de les tres ratlles paral·leles horitzontals del marge dret de la barra de tasques i seleccionar ‘Finestra privada nova’.

A Opera podem accedir al mode privat de navegació fent clic al botó de pestanyes. Quan hi accedim hi trobarem l’opció ‘Privat’, que ens durà a una pestanya d’incògnit nova, on podrem navegar, activar una protecció de funció de VPN complementària o editar els paràmetres del mode.

Per obrir una finestra privada al navegador de Mac hem de polsar fer una combinació de tres tecles: Comandament-Majúscules-N. També podem dur a terme la mateixa acció des del menú Fitxer, fent clic a ‘Nova finestra privada’.