Com blocar les galetes al nostre navegador?

Els nostres navegadors desen galetes i informació dels llocs web que visitem, però, a més de poder-les esborrar, en les opcions de configuració integrades d’aquests programes hi ha opcions per blocar-les de forma automàtica. N’hi ha que ofereixen la possibilitat que l’usuari triï quin tipus de galetes són les que, per defecte, s’inhabilitaran o bé permeten blocar-ne d’específiques. T’expliquem com pots blocar les galetes als navegadors més usuals a ordinadors i dispositius mòbils.

Chrome és un dels navegadors més populars arreu del món. Malgrat que alguns problemes de seguretat i la seva gestió de la privacitat aixequen suspicàcies, el navegador de Google compta amb opcions integrades de bloqueig de galetes d’origen (aquelles que pertanyen al web que visitem) i galetes de tercers (establertes per un lloc web diferent d’aquell en què ens trobem i que segueixen les nostres passes a Internet).

A Chrome podem blocar manualment les galetes de tercers des de les opcions avançades de configuració. Hi accedim fent clic als punts suspensius de la barra d’adreces, des de l’apartat de galetes i dades dels llocs web, que es troba dins de les opcions de pàgines web, a la secció de Privacitat i Seguretat. També podem blocar totes les galetes desactivant l’opció de permetre que els llocs desin i llegeixin dades de galetes. Quan ho haguem fet, podrem activar o desactivar les galetes individuals de llocs web específics si fem clic a la icona de la galeta del mateix apartat.

En un futur proper, Chrome eliminarà les galetes de tercers en favor dels FLoC, un sistema alternatiu que utilitzen les noves tecnologies que Google està desenvolupant.

El navegador de Samsung permet el blocatge automàtic de les galetes de tercers. Dins l’apartat de Privadesa i seguretat de la configuració hi ha l’opció ‘Antiseguiment intel·ligent’, que elimina de manera automàtica les galetes de seguiment per evitar que els llocs web descobreixin per on naveguem. Podem mantenir desactivat l’antiseguiment o activar-lo sempre o bé només dins el Mode Secret.

Les darreres versions del navegador de Microsoft ofereixen major protecció que les anteriors; inclouen eines per blocar galetes d’origen i de tercers, segons diversos nivells de protecció: bàsic (només es limiten les galetes identificades com a malicioses), equilibrat (l’opció per defecte; que, a més de les galetes nocives en bloca algunes de rastreig) o estricte (que desactiva la majoria de galetes de rastreig). Podem afinar la configuració triant quines galetes específiques mantenim actives o no, accedint a l’apartat de rastrejadors blocats, a la secció de privacitat i serveis de la configuració. El mode estricte és especialment eficaç per protegir-se contra el tipus de personalització que condueix al perfilat de la nostra petjada digital.

Si cliquem al cadenat de la barra d’adreces quan visitem un lloc web, podrem veure l’efectivitat del filtre que hem seleccionat; un menú desplegable ens mostrarà les galetes associades i els permisos de la pàgina. Des d’aquest apartat, a més d’activar o desactivar finestres emergents, també podrem modificar els permisos de rastreig específics.

Les darreres versions del navegador de Mozilla ofereixen als seus usuaris més opcions de protecció de la privacitat, com ara el Mode només HTTPS (que garanteix una connexió xifrada i segura garanteix una connexió xifrada i segura en tots els llocs webs que admeten aquest protocol de seguretat) o el bloqueig automàtic per defecte de galetes de rastreig.

L’activació de l’opció de protecció millorada contra el rastreig desactiva les galetes de rastreig conegudes. Des del cadenat de la barra d’adreces podem monitorar quines galetes específiques bloca el navegador, també podem modificar les opcions de privacitat i seguretat.

El navegador de Mozilla ofereix una funcionalitat en fase de proves que ens avisa quan un lloc web prova d’extreure dades que poden servir per perfilar-nos. El navegador no ofereix de forma nativa opcions de bloqueig d’anuncis però compta amb nombroses extensions especialitzades que se n’ocupen.

Opera compta amb un control de privadesa i galetes realment flexible i específic. Entre les múltiples opcions de configuració que admeten els seus paràmetres, permet tant el blocatge automàtic de totes les galetes com únicament el de les galetes de tercers, que habilita al nostre sistema únicament les galetes pròpies del lloc que visitem. També és possible establir preferències de galetes específiques per a determinats llocs web. Dins les opcions de Privadesa del navegador, en l’apartat ‘Galetes’, podem mantenir-les activades, desactivar-les totes o bé activar únicament les galetes d’origen.

El navegador web per defecte en els dispositius macOS fa ús d’una característica integrada anomenada Prevenció Intel·ligent del Rastreig que, a través d’aprenentatge automàtic, determina quins llocs web miren de seguir les nostres passes a través de la xarxa. Safari elimina els rastrejadors de tercers provinents d’aquells llocs web que fa més d’un mes que no visitem; si provenen de pàgines que consultem amb assiduïtat, en permetrà el funcionament com a galetes de tercers només durant vint-i-quatre hores, per tal que no ens rastregin.

Des de les Preferències de Safari, si anem a ‘Privacitat’, trobarem, d’una banda, l’opció d’evitar el seguiment entre llocs web i, de l’altra, la de blocar totes les galetes, que desactivarà tant d’origen com les de tercers.