Tu tens la clau contra el ciberassetjament

Ningú no t’ha fer sentir incòmode enlloc, tampoc a Internet. Aquí trobaràs un seguit de claus perquè no et sentis indefens a la xarxa

Segur que saps què és el bullying o assetjament. Es tracta d’un problema que afecta infants i adolescents que pot arribar a ser seriós, però sovint costa identificar-lo. Les discussions entre companys o els enfrontaments amb insults i burles no s’haurien de produir, però si es donen puntualment i es resolen amistosament, no representen assetjament. Sí que hem de preocupar-nos i actuar quan el maltractament és continuat, tant si és psicològic com si també té un vessant físic. Quan aquestes actituds es traslladen a Internet, als jocs en línia, al correu electrònic, a les aplicacions de telèfon mòbil i tauletes tàctils, parlem de ciberassetjament (potser has sentir a parlar del cyberbullying, que és el seu nom anglès).

Perquè no et trobis indefens i sàpigues què fer si algú et molesta amb missatges desagradables o puguis ajudar algun company que estigui essent ciberassetjat (i també perquè siguis conscient que si burxes algú amb una broma pesada a la xarxa li pots fer realment molt de mal), en aquesta Guia contra el ciberassetjament per a infants i adolescents trobaràs alguns consells que poden ajudar-te i poden contribuir a fer que tots sapiguem conviure, també a l’espai virtual.

Si t’hi trobes

No te’n culpabilitzis

L’agressor és algú que necessita explotar el que considera que és un punt feble de qui tria com a víctima per sentir-se poderós. A més, fer-te’n sentir responsable és un dels seus objectius, perquè, des de la seva perspectiva, això justifica el seu comportament. L’únic responsable de l’assetjament, però, és qui el perpetra.

Demana a l’agressor que s’aturi

Moltes situacions de ciberassetjament s’aturen en el moment en què qui se sent ferit actua amb fermesa i diu prou. D’entrada, cal mirar de parar els peus a l’agressor.

No responguis

L’agressor troba satisfacció en el dolor aliè. Si li has demanat que s’aturi i no t’ha fet cas, el millor és no oferir cap mostra que les seves actuacions aconsegueixen el seu propòsit perquè interpretarà com a símptoma de vulnerabilitat tant les reaccions d’indignació com les mostres de patiment. Evita respondre missatges amenaçadors o feridors.

Protegeix els teus comptes

Les xarxes socials permeten la restricció d’interaccions a un grup d’usuaris limitat. A través de les opcions de configuració, tu tries amb qui comparteixes les teves publicacions i qui les pot comentar. Pots silenciar, blocar o deixar de seguir qui t’assetja. També pots rebutjar comunicacions d’emissors desconeguts.

Busca ajuda

Lluitar-hi sol és complicat, però la unió fa la força. Contacta amb els teus adults de confiança, familiars o docents, si vius una situació d’assetjament o ciberassatjament i explica’ls el cas. També tens a la teva disposició el telèfon gratuït 116 111 Infància Respon. Funciona les 24 hores tots els dies de l’any, per prevenir i detectar qualsevol tipus de maltractament.


Sigues conscient!

Les xarxes socials són lloc de conversa i discussió, i de vegades es poden acalorar els ànims i pot ser que pugin de to els comentaris. Actuar rere un pseudònim pot fer que diguis coses que no t’atreviries a dir a algú altre cara a cara, però has de ser conscient que les teves paraules poden ferir altres usuaris i rere els seus comptes hi ha persones reals. La percepció d’aparent impunitat pot envalentir-te i convertir-te en un trol i, fins i tot, en ciberassetjador.

Tots podem fer mal

Sense adonar-nos-en, en ridiculitzar algú, podem convertir-lo en el blanc d’altres crítiques cruels i feridores. Tots podem caure-hi; qui en alguna ocasió ha estat víctima pot esdevenir en algun moment un maltractador. La faceta digital de la teva personalitat és una extensió de la teva personalitat real i defineix qui ets realment. També a la xarxa, doncs, cal que tractis tothom com vols que tothom et tracti. I tingues en compte que Internet potser empara aparentment l’anonimat, però el que fas a la xarxa deixa un rastre i pots acabar havent de respondre pels teus actes.


Si saps que algú que coneixes pateix ciberassetjament

No t’hi sumis

De vegades, un comentari, un vídeo o una imatge poden resultar graciosos, però a ningú no agrada de convertir-se en motiu de burla involuntari per una relliscada, sigui literal o metafòrica. Pensa que una publicació deixa de ser divertida en el moment en què consisteix en vexar una persona. No t’afegeixis mai a burles ultratjants ni a desqualificacions. I abans de compartir continguts compromesos, demana’t si la seva divulgació pot fer mal a algú.

Sigues solidari

No n’hi ha prou de no afegir-se a les ofenses, les intimidacions i l’escarni. Si tens coneixement d’un problema de ciberassetjament, pren un paper actiu en contra de les coaccions i els insults. Involucra’t en la defensa de la víctima. Perquè tots podem ser agents contra el ciberassetjament. I els agressors se senten forts quan s’enfronten a algú que es troba sol, però solen acovardir-se de seguida quan saben que els qui són objecte de les seves amenaces tenen aliats que poden plantar-los cara.

Informa

Si saps que un altre infant o adolescent és víctima d’una situació de ciberassetjament, notifica-ho a un adult de confiança, un familiar o un docent. També pots aprofitar les eines que les xarxes socials posen a disposició dels seus usuaris per avisar els seus responsables que s’hi produeixen actituds nocives. Tots podem actuar en contra de les mostres de ciberassetjament.

Denuncia

Pensa que les víctimes poden sentir-se desvalgudes i creure que no tenen a l’abast les eines necessàries per respondre contra el ciberassetjament. Si tens coneixement d’una situació de bullying o cyberbullying, avisa un adult de confiança, un docent o un familiar. I recorda que cal posar en coneixement de les autoritats els casos perillosos. 


El ciberassetjament sexual no és cap broma!

Ningú no hauria de veure’s obligat a enviar imatges íntimes ni a fer res davant una webcam que li generi incomoditat.

Evita el risc

El millor per evitar aquest tipus de coercions és no entaular a la xarxa cap mena de relació amb persones a qui no coneguem fora d’Internet i tenir present que intercanviar arxius fotogràfics o audiovisuals íntims suposa perdre’n el control.

Actua

Si ets menor d’edat i has estat víctima d’un depredador sexual, demana ajuda a un adult de confiança i considera l’adopció de mesures legals; pots posar el cas en coneixement de la policia a través de la bústia del cos de Mossos d’Esquadra o bé a mitjançant el telèfon gratuït 112, per a temes urgents; pots adreçar-te a la Unitat Central de Menors les 24 hores del dia.

La lluita contra el ciberassetjament és una responsabilitat de tots. Pensa en quin ús fas de la xarxa i en com et relaciones amb la resta dels usuaris que hi trobes. Ningú no ha fer sentir incòmode ningú enlloc, tampoc a Internet.


També et pot interessar…