L’escola, contra el ciberassetjament

El ciberassetjament pot passar fàcilment desapercebut dins els centres educatius, però els educadors teniu eines a l’abast per poder-lo identificar i combatre’l des de l’aula

Els infants i adolescents en situació d’assetjament o de ciberassetjament poden no saber com demanar ajuda. Cal estar preparats per detectar-ne possibles símptomes i investigar-ne les causes. Aquests consells permeten passar a l’acció contra el ciberassetjament des de les aules i lluitar eficaçment contra les situacions de maltractament a la xarxa.

Passa a l’acció contra el ciberassetjament des de l’escola

Posa’ls-ho fàcil

Quan hi ha símptomes que alguna cosa no va bé, convé saber trobar el moment per inquirir l’alumne en qüestió sobre les raons rere el seu comportament. La creació d’enquestes específiques perquè l’alumnat hi respongui de forma anònima pot ser una forma efectiva de detectar l’existència del problema.

Passa a l’acció contra el ciberassetjament des de l’escola

Educa ciutadans digitals

La incorporació fonamentada i comprensiva de la tecnologia a l’aula és saludable i necessària, i ha d’anar acompanyada de la instrucció en el seu ús i de la màxima que les regles de convivència a l’entorn real també són d’aplicació al món virtual.

Passa a l’acció contra el ciberassetjament des de l’escola

Tracta la qüestió a l’aula

És necessari fer saber als estudiants que si viuen una situació de d’assetjament o de ciberassetjament o en són testimonis, l’han de poder explicar a un docent o un familiar. Cal entendre la problemàtica del ciberassetjament des de dues perspectives, la de l’assetjat i la de l’assetjador. Els estudiants han de conèixer l’impacte que pot tenir en el proïsme la seva participació en conductes d’abús i cal tractar i entendre la situació d’uns i d’altres.

Passa a l’acció contra el ciberassetjament des de l’escola

Involucra-hi les famílies

Les famílies poden desconèixer completament el ciberassetjament. Com que és fonamental de poder fer-hi front també des de les llars, els educadors han de coordinar els familiars dels alumnes que en són víctimes o hi prenen part per tal de poder atacar la qüestió des de tots els fronts.

Passa a l’acció contra el ciberassetjament des de l’escola

Tolerància zero amb els abusos

Les actuacions conduïdes pels docents han de tenir com a objectiu no pas el càstig sinó la reconducció de la situació, la comprensió, la compensació del dany causat i la demanda de perdó per part dels ciberassetjadors. És important ajudar els alumnes a desenvolupar estratègies pròpies contra les situacions d’abús i ciberassetjament.

Passa a l’acció contra el ciberassetjament des de l’escola

Si el problema és gran, no hi facis front tot sol

Cal escalar la qüestió més enllà del centre i les llars quan les implicacions de l’assumpte són prou serioses:

Acció contra el ciberassetjament

Consulta la secció de continguts per a educadors al web d’Internet Segura, amplia la informació sobre recursos per a docents i passa a l’acció contra el ciberassetjament des de l’escola. També els nostres materials sobre civisme digital poden ajudar-te plantejar a l’aula la necessitat de mantenir el respecte en l’ús de les xarxes i reflexionar sobre el ciberassetjament.

També et pot interessar…