Fer front al masclisme 2.0

Cal prevenir i denunciar els casos d’assetjament i violència a la xarxa

“Una de cada tres dones serà agredida sexualment o físicament durant la seva vida. L’abús sexual a la xarxa amenaça la participació en el discurs públic, creant una autocensura a gran escala a la vegada que es debilita la democràcia”. Són paraules de Thoris Elva, periodista i escriptora islandesa i especialista en violència a la xarxa, en el decurs del Safer Internet Forum celebrat a Brussel·les el passat 21 de novembre. I és que malauradament Internet s’ha convertit en un camp adobat per als comportaments de violència i assetjament cap a les dones, en molts casos aprofitant l’anonimat que permet i/o el fàcil contacte amb persones desconegudes. En una jornada com la del 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, des d’Internet Segura recordem, una vegada més, que cal actuar contra l’assetjament a les xarxes i fer del món digital un espai de respecte i de convivència. I qui ho sap i calla, també és partícip de l’assetjament: no en siguem còmplices!Alguns consells

Les recomanacions que us fem aquí poden ser útils per evitar que els ciberassetjadors i els violents digitals actuïn amb tanta facilitat, i, en definitiva, per intentar posar alguns obstacles per evitar que els agressors arribin als seus objectius.

  • Reviseu la privacitat. Configureu les vostres xarxes socials de manera restrictiva, que les vostres publicacions no les pugui veure tothom.

  • No accepteu peticions “d’amistat” de desconeguts. Com segurament sabeu, hi ha xarxes socials en les que, qui et vol seguir, et demana “amistat”. Igual que difícilment deixaríeu que qualsevol persona entrés a casa vostra, i encara més si va amb la “cara tapada” i sabeu que no us diu el seu nom real, tampoc és gaire aconsellable que qualsevol desconegut “tafanegi” per allò que publiqueu a les xarxes.

  • Bloquegeu a qui us enviï missatges ofensius o violents. Tant les xarxes socials com els dispositius mòbils disposen d’eines per bloquejar contactes. Si algú us escriu, en públic o privat, comentaris molestos, ofensius, violents, insultants, etc, no us ho penseu dues vegades a l’hora de bloquejar-lo.

  • Tingueu especial precaució amb les aplicacions i webs de “cites”. Són espais pensats per establir relacions personals, i les dades demostren que molts assetjadors fan servir aquests canals per als seus fins. És de sentit comú però no ens estem de recordar-ho: cal anar amb compte amb qui es queda a través d’aquestes aplicacions i webs, on es queda, etc.

  • En cas extrem, doneu-vos per un temps de baixa de la xarxa social en qüestió. Certament, no hauria de ser la víctima la que hagués d’acabar cedint a la pressió i prenent decisions com aquesta, però si la violència o assetjament que patiu a través d’un determinat canal us genera nerviosisme, ansietat i fins i tot por i no teniu, de moment, altra manera d’aturar-ho, penseu en la possibilitat de donar-vos de baixa, si més no per un temps, d’aquest determinat canal o xarxa social. No patiu pels vostres contactes ni per si perdeu coses que havíeu publicat! La majoria de xarxes socials — si més no durant un temps — permeten recuperar els vostres comptes mantenint els seguidors o les amistats que hi teníeu abans de donar-vos de baixa i també les publicacions que havíeu fet.

  • Denuncieu! L’assetjament i la violència digital són denunciables. Conserveu aquells missatges ofensius o violents per poder-ho fer. Igual que cal denunciar els maltractes físics o psicològics que es donen en el món “real”, també cal fer-ho en els que es produeixen en el món digital. El telèfon900 900 120, de l’Institut Català de les Dones, està destinat a donar suport a les víctimes que han patit violència física i psicològica. I durant les 24 hores del dia us podeu dirigir a qualsevol de les dependències policials dels Mossos d’Esquadra per interposar denúncies. També podeu fer denúncia directament a la xarxa social en qüestió per tal que donin de baixa o bloquegin el perfil assetjador.

Llegiu el Manifest del 25N que signen la Generalitat de Catalunya i altres institucions. Podeu seguir la jornada a través de diverses etiquetes, entre les quals #DiaInternacionalContraLesViolènciesMasclistes i #LliuresISensePor.

I recordeu que són molts els municipis on el 25 de novembre, i també al llarg de tota la setmana, es fan actes relacionats amb el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.