perdua dades continuitat negoci

Les còpies de seguretat, el teu pla A.

Si es produeix una pèrdua de dades, l’activitat s’atura i equival a pèrdues econòmiques no previstes per al negoci. Tenir una política de còpies de seguretat adequada pot suposar recuperar-se en poc temps, però no tenir-ne pot ser nefast. L’empresa pot evitar-ho amb plans de recuperació (emergència o contingència).

La dada

Un estudi realitzat a més de 1.000 empreses destaca que el 39% de les petites i el 74% de les mitjanes pagarien un rescat per recuperar les seves dades. Però no es recomana pagar: no és cap garantia d’èxit.

La clau

El risc zero davant d’un incident de ciberseguretat no existeix. Precisament per això cal estar ben preparats perquè, en cas d’incidència, el negoci es vegi afectat el mínim possible. I és necessari tenir bons plans d’emergència i còpies de seguretat per garantir la continuïtat de la nostra activitat.


A fons

Un dels actius més importants que tenen les empreses actualment són les dades. És, per tant, un actiu del qual se n’ha de tenir molta cura, ja que sovint ens trobem amb dades de caràcter personal que la legislació europea ens obliga a protegir.

Però a vegades, i per diverses raons, es produeixen pèrdues de dades que poden afectar de manera molt negativa el nostre negoci. Hi ha una motius interns que impacten directament en la pèrdua de dades. El factor humà encara és una de les causes. Ja sigui de manera accidental (per desconeixement dels fonaments bàsics de la ciberseguretat) o de manera deliberada (amb una clara voluntat de fer mal), els danys que es poden produir constitueixen una preocupació que tot negoci ha d’assumir. Però també hem de tenir en compte els errors que es poden generar a dins del sistema o els danys en els equips que poden derivar en una fuita d’informació.

Ara bé, la pèrdua de dades també es pot produir per causa d’atacs de ciberseguretat deliberats que aprofiten els forats de les infraestructures o bé utilitzen mecanismes de segrest d’informació amb una finalitat fraudulenta.

En tots els casos, perdre informació sensible ens pot portar molts maldecaps. És per això que disposar de còpies de seguretat fetes de manera periòdica i sistemàtica ens estalviarà moltes interrupcions del servei i ens permetrà continuar amb l’activitat amb un impacte menor. I, segurament, una de les coses que a la llarga és més important: que la nostra marca, el nostre negoci no es veurà afectat per cap crisi de confiança.

Per tornar a la normalitat cal tenir clars aquests tres conceptes:

  • Pla d’emergència. Ha de permetre restaurar còpies de seguretat en una ubicació o sistema alternatiu.
  • Pla d’alta disponibilitat. Ha de procurar que el client no es vegi afectat per la incidència; els sistemes alternatius han de poder seguir donant servei en temps real.
  • Pla de contingència. Ha de permetre prestar els serveis crítics en un temps mínim establert com a raonable per l’empresa.


La pèrdua d’informació d’un negoci pot ser el primer pas d’una caiguda meteòrica si no hi ha un pla d’emergència testejat.Bones pràctiques


El sector sanitari, un dels més afectats pels ciberatacs.

L’Hospital Universitari de Torrejón va viure a començament d’any un atac informàtic. Un més després, només havia recuperat el 80% dels serveis afectats.  

Les bases de dades Mongo, en el punt de mira.

Més de 12.000 bases de dades Mongo, unes de les més utilitzades, van ser atacades per un grup de hackers autoanomenat Unistellar.

Les còpies de seguretat en USB es disparen entre els empleats.

La pandèmia de la covid-19 ha fet augmentar de manera espectacular el nombre de còpies de seguretat en USB per causa del teletreball.
Si has arribat fins a aquí potser et preguntaràs:

  • Si tinc una pime, és necessari que faci còpies de seguretat amb freqüència?
  • Què és millor, emmagatzemar les dades al núvol o en físic?
  • Si ja tinc un pla d’emergència, però no l’he provat mai, és útil?

 PER SABER-NE MÉS 
Protegeix-te del programari maliciós
La informacio a l'empresa un valor a protegir
Dispositius de feina a punt!
Ciberseguretat sinònim de confiança