Eines de protecció de la privacitat

Petits recursos per emmascarar la nostra activitat a la xarxa.

La nostra activitat a la xarxa és monitorada a través d’anuncis i rastrejadors d’empreses i corporacions a qui interessa d’obtenir informació sobre els enllaços que cliquem, les pàgines web que visitem amb major assiduïtat o les compres que efectuem. Es pot saber molt de cada internauta a partir del gran volum de dades que facilitem a tercers ­—fins i tot sense que en siguem del tot conscients—. Pot servir per descobrir com convèncer-nos d’efectuar determinades compres, conèixer la mena de publicacions que ens estimularan més i captaran amb més facilitat la nostra atenció, determinar quins llocs web ens retindran durant més temps, anticipar amb quina mena de continguts interactuarem o quins són els temes que compartirem a les nostres xarxes socials, per exemple.

Posar en mans d’aquestes empreses les nostres dades de navegació i ús d’Internet pot interessar-nos fins a cert punt (perquè això pot fer que se’ns mostri publicitat de productes i serveis que poden ser significatius, rellevants o satisfactoris per a nosaltres). Però també hi ha informació delicada que pot servir per identificar-nos, localitzar-nos, perfilar-nos o predir el nostre comportament o les nostres necessitats i que ens pot fer més susceptibles davant un bon nombre de riscos. Si no volem que qualsevol pugui assabentar-se de dades sensibles, com la nostra situació financera o el nostre historial mèdic, hem de prendre mesures per autoprotegir-nos i emmascarar, en la mesura del possible, els nostres moviments a Internet.

Eines que ens poden ajudar

Afortunadament, hi ha un seguit d’eines que ens poden ajudar a evitar que qui ens espia descobreixi tot el que voldria sobre nosaltres. Tot seguit trobareu una sèrie d’extensions per als vostres navegadors que poden contribuir enormement a resguardar les vostres dades d’ús d’Internet d’ulls indiscrets. En proposem algunes.

ClearURLs

És una extensió de codi obert que esborra automàticament els elements addicionals que s’afegeixen a les adreces web de les pàgines que visitem, que inclouen informació personal dels usuaris. Aquestes dades posen en coneixement dels propietaris dels dominis una sèrie d’aspectes sobre nosaltres i els nostres hàbits de navegació que podem estimar-nos més de no revelar. L’extensió està disponible per a Chrome i Firefox —per bé que en la seva darrera versió, el navegador de Mozilla inclou una funcionalitat integrada que fa la mateixa funció—.

Firefox Multi-Account Containers

Aquesta extensió per a Firefox permet de separar les nostres facetes de navegació laboral, comercial i personal de forma compartimentada sense necessitat de netejar l’historial, finalitzar i iniciar sessió cada vegada ni fer ús de navegadors diferents. Els contenidors són pestanyes aparentment normals del navegador que desen les dades en porcions diferents de l’emmagatzematge, de manera que les galetes de les sessions que hàgim iniciat en els nostres perfils d’usuari d’uns determinats llocs web en un determinat contenidor no s’infiltraran a la resta de contenidors.

Ghostery

Ghostery és un bloquejador d’anuncis de codi obert que elimina la publicitat dels llocs web i bloqueja els rastrejadors de les pàgines que visitem i ens permet, alhora, controlar qui recopila les nostres dades. Ofereix algunes funcionalitats afegides interessants, com l’acceleració de temps de càrrega i l’optimització del rendiment, així com la personalització de la informació que posa al nostre abast, en taulers dividits en múltiples pantalles. Està disponible com a extensió per a la majoria de navegadors d’escriptori i, com a navegador independent, per a dispositius mòbils Android i iOS.

HTTPS Everywhere

HTTPS Everywhere és una extensió produïda en col·laboració entre The Tor Project i l’Electronic Frontier Foundation que xifra les nostres comunicacions amb la major part de llocs web importants per assegurar una protecció raonable davant d’escoltes no desitjades i atacs intermediaris. L’extensió ofereix autenticació d’identitat i connexió i garanteix la integritat de les dades a través del xifratge de la informació compartida entre usuari i lloc web. Està disponible per als navegadors més populars, tant en les seves versions d’escriptori com per a dispositius mòbils.

PixelBlock

PixelBlock és una extensió especialitzada per a Chrome que se centra a blocar els rastrejadors que molts emissors inclouen en els seus correus i que els informen del moment en què els llegim, de quants clics hi fem o de les vegades que obrim els seus correus electrònics. A més d’impedir aquesta mena de monitoratge, PixelBlock ens alerta cada cop que rebem una comunicació acompanyada de codi de rastreig a la nostra safata d’entrada de Gmail.

Privacy Badger

Aquesta extensió, disponible per a la majoria de navegadors, evita que els sistemes de rastreig d’anunciants i altres empreses supervisin secretament quines pàgines visitem quan naveguem per la xarxa. Si hi ha cap rastrejador que ens segueix la pista a través de diferents pàgines, Privacy Badger el bloca automàticament i no ens en mostrarà més contingut. No calen coneixements avançats per configurar-lo; n’hi ha prou d’instal·lar-lo i fa la seva feina de forma autònoma.

uBlock Origin

Aquesta extensió de codi obert, lleugera, eficient, altament personalitzable i que consumeix pocs recursos, no només bloca els anuncis dels llocs web que visitem sinó que també fa una inestimable tasca de filtratge. La seva funció és impedir que els codis de rastreig inserits en la publicitat de la xarxa espiïn les nostres dades de navegació. Disponible per a Chrome, Firefox i Edge.

Tot i que els complements que suggerim difícilment seran capaços de blindar completament la vostra privacitat, sí que us assegurareu que els llocs web que visiteu no descobriran tot el que voldrien saber sobre vosaltres. Pot ser que hi hagi pàgines que no carreguin completament o de forma adequada o que no ens permetin d’accedir-hi si no acceptem que segueixin el rastre de la nostra navegació. Per contra, però, n’hi haurà d’altres que, alliberades de llast, carregaran més ràpidament. En qualsevol cas, si hi ha cap entrebanc, sempre podem decidir si ens interessa realment o no d’accedir a les pàgines més problemàtiques. I, en qualsevol cas, podem activar o desactivar les extensions a conveniència.


També et pot interessar…