Propostes per a una dieta digital cibersaludable

Petits consells per fer un ús reflexiu dels dispositius electrònics

Els dispositius electrònics ens fan la vida més fàcil. És difícil de posar-ho en dubte. Per això no té sentit condemnar l’ús d’aquests ginys ni oposar-se a la tecnologia. Però sí que cal conscienciar dels efectes negatius que pot tenir dependre’n en excés, perquè tots coneixem el seu poder d’absorció i sabem fins a quin punt poden generar dependència. Deixar de tant en tant de banda la tecnologia ens pot permetre reconnectar amb altres facetes de la vida, amb familiars i amistats, amb allò que passa al nostre voltant i amb la natura.

Dieta digital, cibersaludable
Dieta digital, cibersaludable
Dieta digital, cibersaludable

Per contribuir a la reflexió sobre la qüestió, oferim un seguit de consells per a famílies que poden ser un bon punt de partida per a establir un consum moderat de tecnologia i mantenir sempre una dieta digital cibersaludable.

 

Moments lliures de pantalles

La tecnologia pot ser absorbent i estressant, per això és important que, més enllà del Dia Internacional Sense Mòbil, programem moments lliures de pantalles en què ens alliberem del neguit d’estar sempre connectats i trobem formes d’entreteniment alternatives, que poden ser tant o més gratificants. Si ho integrem en la nostra rutina, serem més conscients del nostre entorn i interactuarem de forma més conscient amb qui ens envolta.

Prendre un paper més actiu i present

Som en una època en què la presencialitat s’ha hagut de veure, forçosament, restringida. Però això no vol dir que no hi hagi moments i activitats que requereixin un paper més actiu i present per part nostra. Sovint les pantalles fan que ens evadim, i això pot estar bé, puntualment, però és important que sapiguem aparcar la tecnologia quan cal que ens centrem i la nostra atenció ha d’estar enfocada. I, especialment, quan ens relacionem amb altres persones. Perquè tots sabem que parlar amb algú que només té ulls per al telèfon mòbil pot ser terriblement frustrant i no agrada a ningú.

Programar activitats que no requereixin la tecnologia

Sortir a l’aire lliure, contemplar un paisatge, practicar l’esport, tocar un instrument o assistir a un espectacle són algunes de les moltes activitats en què podem prendre part sense haver de fer ús de cap giny tecnològic. Engrescar la canalla a prendre-hi part és fàcil quan descobreixen com en poden ser de gratificants i enriquidors aquests passatemps. Desconnectar sovint per participar en propostes de temps lliure que no involucrin la tecnologia és un hàbit sa i encomanadís.

Involucrar-se en l’ús que els més petits fan de la tecnologia

Les pantalles poden entretenir però no fan de mainadera. És important que pares i mares coneguin la tecnologia que els més joves de la casa fan servir (quins programes de missatgeria utilitzen, a quins jocs juguen, quins vídeos veuen). Perquè només així podran assessorar-los i vetllar pel seu benestar. Tota tecnologia té uns riscos intrínsecs potencials, i cal saber fer-ne un bon ús i, alhora, poder instruir qui potser més fàcilment podria passar-los per alt, magnetitzat.

A taula

Després de l’escola i de la jornada laboral, ens reunim amb la família per compartir el moment dels àpats. És una estona ideal per entaular converses i posar-nos al dia… però el telèfon pot interferir impertinentment en qualsevol intercanvi. Si n’hi ha uns que estan pendents dels correus de feina, altres que xategen, publiquen contingut a xarxes socials o llegeixen les notícies, el temps que passem junts no el gaudim veritablement plegats. Per això paga la pena de deixar de banda mòbils i tauletes, apagar la tele i xerrar mentre sopem. Ja hi haurà temps de penjar fotografies a Instagram, esmolar l’enginy a Twitter, assabentar-se dels titulars del diari o enviar mems als amics.

Temps de descans

Massa hores davant les pantalles acaba envermellint-nos els ulls i hi notem coïssor. Dia rere dia, l’esforç ocular que fem acaba resultant en fatiga visual. Per això, cal que reposem quan notem que la lluminositat dels nostres dispositius ens passa factura. És convenient que establim l’hàbit de dedicar pauses d’un mínim de cinc minuts per cada hora que passem davant les pantalles.

Si no prenem mesures i seguim forçant la vista quan arriba l’hora d’anar al llit i mirem durant massa estona el mòbil directament, especialment si ho fem sense altres fonts d’emissió de llum a la vora, podem agreujar les molèsties. La luminescència dels nostres dispositius i el seu ús nocturn poden afavorir l’insomni. Per això és important que sempre pensem a ajustar convenientment la brillantor de telèfons mòbils, tauletes tàctils o videoconsoles portàtils i que en fem ús en entorns prou il·luminats. El millor és que mirem de prescindir-ne completament durant les hores de descans.

Compromís vinculant d’ús responsable

Els mòbils, les tauletes tàctils, les videoconsoles, els ordinadors… Tot giny tecnològic és una eina professional o bé de lleure poderosa. Però el poder exigeix responsabilitat, per això cal instruir en l’ús conscient dels aparells electrònics. Per afavorir-ho, la família pot oferir una mena de petit compromís vinculant d’ús responsable de la tecnologia a la llar: pel benestar de tothom, el gaudi del les andròmines tecnològiques per part de tots plegats ha de ser profitós i proporcionat. No hi ha d’haver videojocs abans de fer els deures, ni WhatsApp a l’hora de menjar.

Predicar amb l’exemple

Sí, tots sabem que els dispositius electrònics poden requerir massa atenció i que cal aixecar la vista de la pantalla per veure què passa al nostre voltant, però els més joves sovint s’hi poden mantenir enganxats durant hores i hores. Retreure’ls que passen massa temps davant les pantalles i fer-los notar que la tecnologia pot estar-los mantenint allunyats d’altres activitats atractives o necessàries és realment difícil si qui els crida l’atenció fa tot el contrari. Per això convé interioritzar els consells d’aquesta petita guia i predicar amb l’exemple.

El Dia Mundial Sense Mòbil, que se celebra cada 15 d’abril des del 2018, no pretén pas blasmar la tecnologia sinó, justament, fer reflexionar tothom sobre el seu ús. La jornada, que va néixer com una iniciativa impulsada per una empresa manresana anomenada Desconnexions (dedicada a organitzar esdeveniments d’esbarjo a la natura per a empreses), convida tothom a fer un ús meditat dels dispositius electrònics.

 

Els ginys tecnològics són una eina i no haurien de convertir-se en el filtre a través del qual contemplem la realitat en tot moment. Reflexionar sobre l’ús dels dispositius electrònics és necessari per mantenir sempre una relació sana amb la tecnologia.

 

També et pot interessar…

https://internetsegura.cat/habits-cibersaludables-joves/
https://internetsegura.cat/eines-protegir-privacitat/