Dia dels emoji a Internet Segura

Des del 2014 se celebra a tot el món el Dia Mundial dels Emoji. Aquesta festa no oficial va ser una iniciativa del fundador de l’Emojipedia, un lloc web dedicat a documentar aquests populars dibuixos simbòlics, com ara pictogrames, logogrames, ideogrames, personatges, gestos o rostres esquemàtics.

Segons el Termcat, tant ‘emoticona’ com ‘emoji’ es consideren formes adequades, encara que tenen significats diferents. L’emoticona (forma recollida en el diccionari normatiu de l’Institut d’Estudis Catalans) és una icona que es fa servir en els serveis de correu electrònic i missatgeria per internet i en les xarxes socials per a expressar emocions i sensacions. Les emoticones gràfiques o emoji (forma normalitzada pel Consell Supervisor del TERMCAT però encara no inclosa al diccionari) són emoticones que tenen format d’imatge. Les emoticones textuals són les emoticones primigènies de què van derivar els emoji; es tracta d’emoticones constituïdes per una successió breu de caràcters.

Dia mundial de l'emoticona, dia mundial del Emoji

Les emoticones s’usen per representar un sentiment, una sensació, un objecte o una idea de forma senzilla i comprensible, més enllà dels codis lingüístics. Bona part d’aquests símbols s’han incorporat a l’estàndard internacional de codificació de caràcters per a suports informàtics Unicode, i són emprats per a la comunicació en multitud de plataformes i interfícies.

Per celebrar l’efemèride, enguany a Internet Segura us proposem un joc. La setmana del 12 al 18 de juliol publicarem una sèrie de frases que cal desxifrar. Diàriament, podreu jugar a desxifrar els nostres jeroglífics. Al final de la setmana trobareu la llista de conceptes emprats amb la seva equivalència ideogràfica, per tal que pugueu comprovar si heu encertat en les vostres suposicions i en pugueu fer ús per crear noves endevinalles en forma de frases sobre ciberseguretat.

Us animem a participar-hi i a compartir el joc!


Dades Segures

SOLUCIÓ: Utilitza, sempre que puguis, el DOBLE FACTOR D’AUTENTICACIÓ: així, en cas que algú sàpiga la CONTRASENYA, no podrà ACCEDIR al teu compte perquè usa un DISPOSITIU no reconegut.Revisa Privacitat

SOLUCIÓ: Controla la PRIVACITAT dels teus perfils de XARXES SOCIALS: tu tens el CONTROL de qui VEU què.Frau Digital

SOLUCIÓ: Si no CONEIXES el remitent d’un CORREU ELECTRÒNIC, no facis tot allò que et demana: podries ser víctima del PHISHING.Civisme Digital

SOLUCIÓ: Si has estat víctima d’una SUPLANTACIÓ D’IDENTITAT o d’una FUGA DE DADES, recull totes les PROVES que puguis i DENUNCIA-HO formalment.Dispositius al dia

SOLUCIÓ: Els DISPOSITIUS DIGITALS poden ser absorbents i estressants, per això és important que programem moments de DESCONNEXIÓ DIGITAL.