‘Busquem fomentar la seguretat a Internet des de tots els fronts possibles’

Diverses escoles expliquen la seva experiència en el SID2020

Imatge
Twitter @Cemporda

“A l’escola busquem fomentar la seguretat a Internet des de tots els fronts possibles perquè és un tema que ens preocupa molt, tant als docents com a les famílies, i per tant intentem participar en qualsevol iniciativa que ens ajudi a fer arribar el missatge al nostre alumnat”. Són paraules de Rosa Carreras, coordinadora de secundària del Centre Escolar Empordà, de Roses, un dels centres educatius que va fer activitats el Dia de la Internet Segura relacionades amb el civisme i la seguretat a la xarxa. En concret, van organitzar dues conferències, per a alumnes de 6è de Primària i de 1r, 2n i 4t d’ESO, a càrrec d’Albert López, director d’Smart140, titulades Ús segur de les TIC en l’entorn dels menors d’edat. Més endavant, explica Carreras, es faran tres sessions amb les famílies, i alguna altra activitat relacionada amb la matèria.IMG_4009
Escola Dolors Monserdà-Santapau

A l’Escola Dolors Monserdà–Santapau, de Barcelona, van fer un debat amb els alumnes de 5è i 6è sobre xarxes socials i Internet després de llegir un conte sobre el tema. Per al debat van seguir el guió proposat per Internet Segura. Explica la directora del centre, Roser Bassades: “Vam constatar que l’alumnat de 5è encara no és gaire consumidor de les xarxes, i explicaven anècdotes dels seus pares i mares o germans i germanes més grans. També vam veure que encara tenen molt poca consciència que, quan han penjat alguna cosa a la xarxa, ja no la poden controlar. Es pensen que si l’esborren desapareix de tot arreu”.

Pel que fa a l’Escola de les Aigües de Barcelona, l’Associació de Famílies (AFA) va compartir a les xarxes alguns articles i infografies publicades per Internet Segura, i convidava a seguir-ne les recomanacions.


Escola Sagrada Família

L’Escola Sagrada Família, de Barcelona, va organitzar també diverses activitats, i per a diferents cicles. El mitjà i el superior de Primària van posar a prova els seus coneixements sobre seguretat a l’hora de navegar per Internet a través del joc Cyberscouts. Primer van fer un col·loqui per reflexionar sobre l’ús que es fa dels dispositius mòbils i sobre les relacions que s’estableixen amb altres internautes a través de les xarxes socials. “L’objectiu de l’activitat era sensibilitzar l’alumnat sobre la realitat dels riscos que impliquen els jocs online i la importància de protegir la privacitat a la xarxa”, manifesta Maite Sanjosé, cap d’estudis d’ESO. Després del joc es varen posar en comú alguns dels reptes que proposava. “Els docents valorem aquesta pràctica com a molt positiva, ja que al finalitzar l’activitat l’alumnat mostrava més coneixements sobre el tema que al principi”, diu Sanjosé. Al cicle inicial, la sessió va ser molt més guiada pel docent, i el que van fer va ser visualitzar un vídeo per després reflexionar sobre seguretat a Internet.

Voleu saber com es va viure el SID2020 a secundària?