Dia de la Internet Segura

Imatge amb el cartell del dia de la internet segura 2021. Lema: Més digitals i protegits que mai. Hashtags #digitalsiprotegits i #sid2021

El Dia de la Internet Segura 2021 se celebra el 9 de febrer. Aquesta cita d’àmbit mundial té com a objectius:

  • Promoure un ús responsable, respectuós, crític i creatiu de les noves tecnologies
  • Aconseguir entre tots els actors socials i polítics una Internet millor per a tothom.  difondre una Internet millor, segura i respectuosa per a tothom.  
  • Ajudar els docents i treballadors socials en la tasca pedagògica d’explicar Internet.

Des d’Internet Segura oferim un seguit de continguts, adreçats a Educadors, Famílies, Joves i infants, i Ciutadania, que giren al voltant del frau i de les estafes en l’àmbit digital.


Què fem aquest 2021?

Educadors: parlem de la suplantació d’identitat

Tant per al Cicle Mitjà com per al Cicle Superior de Primària volem fer reflexionar els alumnes sobre la sobreexposició d’informació personal a Internet i suplantació d’identitat.

Podeu descarregar la proposta per treballar a l’aula.  

Per als alumnes de Secundària volem que es converteixin en investigadors i descobreixen tot allò que un personatge famós del món de la cultura, de la societat, etc, pot arribar a explicar de la seva vida personal. L’objectiu és fer-los adonar de les conseqüències que tot això pot tenir.

Podeu descarregar la proposta per treballar a l’aula

Si el vostre centre participa en el Dia de la Internet Segura, apunteu-vos en aquest formulari perquè puguem fer el mapa de les activitats arreu del territori.

Educadors, si voleu millorar la vostra capacitació digital, no us perdeu aquests sis articles per treballar-la. 

Famílies: m’han suplantat la identitat!


Per a pares i mares amb canalla, pensem que el Dia de la Internet Segura pot ser una jornada idònia per compartir a casa els continguts dels nostres Relats sobre ciberseguretat infantil. Amb motiu del SID 2021, n’estrenem un de nou, dedicat a la suplantació d’identitat. Porta per títol El pitjor dia de la meva vida (també en versió accessible). Va acompanyat d’una guia de lectura, per treballar-lo a casa, si voleu.

Joves: què en saben del frau digital?

Adolescents.cat, juntament amb Internet Segura, ha fet un estudi i una prova per copsar la capacitat de reacció dels joves en casos d’intent de frau digital. Aquí en teniu els resultats: 1 de cada 4 joves reconeix que ha experimentat algun frau a la xarxa. Però n’hi ha més!

Però si encara no l’heu provat, aquesta prova, aquí us la deixem perquè la feu i la compartiu

Ciutadania: més digitals i protegits que mai

Expliquem, a través d’una entrevista a la periodista Sara González, un cas real de suplantació i robatori de compte de missatgeria. Què va fer quan es va adonar de la situació? A qui va acudir? Com va avisar els seus contactes? Com va recuperar el compte? Què farà, a partir d’ara, en temes de ciberseguretat perquè no li torni a passar?

També al voltant del Dia de la Internet Segura posarem el punt i final a la campanya #StopFrauDigital. I ho fem amb un recull de tot allò que cal saber per dir prou al frau digital.

I us oferim un repositori amb cinc articles imprescindibles per convertir-vos en ciutadans digitalment protegits

Materials gràfics descarregables

Per difondre el Dia de la Internet Segura a través dels vostres canals de difusió, posem a la vostra disposició uns quants recursos gràfics que podeu fer servir lliurament. Hi trobareu el cartell de la diada, imatges per a les xarxes socials i l’enganxina identificativa que poden usar amb les difusions d’activitats que preparin els centres.

I no us oblideu que si voleu fer més gran el Dia de la Internet Segura també podeu fer servir els hashtags específics: #SID2021, #diainternetsegura i #digitalsiprotegits


Descàrrega dels recursos gràfics del Dia de la Internet Segura 2021

Més informació sobre el Safer Internet Day

El Safer Internet Day es va proposar el 2004 en el marc de la Unió Europea i en el marc del projecte SafeBorders. De llavors ençà s’ha estès de manera global i actualment se celebra a uns 170 països. Tot i que originàriament Insafe era la xarxa que aglutinava totes les activitats, des de 2016 es va rebatejar com a Better Internet for Kids amb l’enfocament de la Comissió Europea del Creating a Better Internet for Kids.

Des del programa Internet Segura, aquest 2021 tenim com a lema Més digitals i protegits que mai. En la situació sanitària actual, les eines digitals s’han convertit encara en més imprescindibles (teletreball, educació per videoconferència, cultura en línia, compres per Internet, trucades amb vídeo a familiars i amistats…), i aquesta nova situació també requereix més protecció i ciberseguretat que mai.