Dia de la Internet Segura 2020


L’any 2020, el Dia de la Internet Segura és l’11 de febrer. La importància d’aquesta festivitat, que se celebra arreu del planeta, fa que sorgeixin moltes iniciatives originals orientades a fer de l’ecosistema d’Internet un espai segur i cívic. Estigueu ben atents a les nostres xarxes socials: Facebook, Twitter i Instagram. Hi desgranarem totes les accions i iniciatives que durem a terme durant el Dia de la Internet Segura, adreçades a diferents col·lectius.

Ens agradaria molt que aquest 2020 us animéssiu a seguir el nostre lema, ‘A Internet, amb civisme’. Entre tots ho farem possible!


Què fem aquest 2020?


Educació PrimàriaUna de les activitats que proposem per a educació primària (cicles mitjà i superior) és un debat que titulem Enxarxem-nos amb civisme, en el que els i les alumnes hi puguin dir la seva sobre les xarxes socials i Internet a partir d’una pauta que proposem. El debat pot derivar un seguit de materials, com vídeos, murals o la redacció de notícies.

Una altra activitat, en aquest cas per al cicle superior, és Crea el rap del civisme digital, en que es faran grups a l’aula de 4-5 alumnes per tal de compondre una cançó que sigui una crida al respecte en l’ús de les xarxes. A la lletra que escriguin hauran de sortir-hi determinats mots, i després serà l’hora d’interpretar-la!


El gat Scratchy i les contrasenyes segures

Des del Departament d’Educació es proposa als alumnes de Primària per al Dia de la Internet Segura l’activitat titulada MRI4: Scratchy vol una contrasenya segura. Es tracta d’un mini repte per tal d’aprendre a crear contrasenyes el més segures possible.

Els mateixos centres educatius expliquen el seu Dia de la Internet Segura.

Educació SecundàriaPer a l’alumnat d’ESO també proposem l’activitat Crea el rap del civisme digital, amb algunes variables respecte a la proposta per a Primària i també amb unes paraules diferents que ha incloure en la lletra que escriguin.notícies.


Amb motiu de la darrera edició de La Ciutat dels Somnis, vàrem crear un joc de taula, Qui? On? Com?, que serveix per reflexionar sobre el ciberassetjament. Ara us el podeu descarregar i jugar-hi on vulgueu! És ideal per als cursos de Secundària i per als més grans de Primària. Aquí en teniu més informació.

Així han viscut els cursos de Secundària el SID2020.

FamíliesPer a pares i mares amb canalla, pensem que el Dia de la Internet Segura pot ser una jornada idònia per descarregar-se i compartir a casa els continguts dels nostres Relats sobre ciberseguretat infantil. A més a més, amb motiu del SID 2020, n’estrenem un de nou, dedicat al civisme digital. Porta per títol Un amic especial, i us el podreu aquí. Va acompanyat d’una guia de lectura.

JovesProbablement heu sentit a parlar del TikTok, una xarxa social que ara és la que ho està petant. Per als i les joves, hem publicat un article amb 6 consells per tenir en compte a l’hora d’utilitzar la xarxa social de moda, sobretot en tot allò que es refereix a qüestions de privacitat i seguretat.

CiutadaniaEls drets digitals  haurien de ser una de les principals preocupacions dels ciutadans des del punt de vista del civisme a Internet. 

I a més a més…El mateix 11 de febrer a les 18 h ens trobareu a la Biblioteca Pau Casals de Montgat (Maresme), on farem el taller titulat Amenaces i riscos sobre l’ús d’Internet i les xarxes socials. Obert a tothom! I el dissabte 15 de febrer a les 11.30 h serem a Terrassa, a l’escola Codelearn, amb el taller Ús segur de dispositius mòbils i xarxes socials.

Més informació sobre el Safer Internet Day

Durant la jornada, les xarxes van plenes d’informacions, propostes i cròniques del Dia de la Internet Segura, de les accions/activitats concretes per crear no només una xarxa més segura sinó una xarxa millor. Molt atents, doncs, als #SID2020#DiaInternetSegura i #InternetAmbCivisme, tant per estar al corrent del que es diu com per compartir de manera proactiva les experiències del dia. Aquestes són les pàgines oficials de Facebook i de Twitter del Safer Internet Day, on trobareu tota la informació referent  a la jornada en l’àmbit internacional. A més a més, a la pàgina de Facebook d’Internet Segura, així com al perfil de Twitter, ens fem ressò de l’abast d’aquesta jornada de conscienciació.

El Safer Internet Day es va proposar el 2004 en el marc de la Unió Europea i dins del projecte SafeBorders. De llavors ençà s’ha estès de manera global i actualment se celebra a un centenar de països. Tot i que originàriament Insafe era la xarxa que aglutinava totes les activitats, des de 2016 es va rebatejar com a Better Internet for Kids amb l’enfocament de la Comissió Europea del Creating a Better Internet for Kids.

El lema internacional del Safer Internet Day és Together for a better Internet’, una crida a l’acció perquè totes les parts implicades s’uneixin en l’exercici de crear una Internet millor per a tothom, i especialment per als usuaris més joves. Tota una declaració d’intencions que reforça un fet indiscutible: quantes més persones i entitats ens impliquem en estendre una cultura de seguretat a la xarxa, trobarem cada vegada menys riscos i menys actituds incíviques.