Dia de la Internet Segura 2019

L’any 2019, el Dia d’Internet Segura és el 5 de febrer. La importància d’aquesta festivitat, que se celebra arreu del planeta, fa que sorgeixin moltes iniciatives originals orientades a fer de l’ecosistema d’Internet un espai segur i cívic. Estigueu ben atents a les nostres xarxes socials: Facebook, Twitter i Instagram. Hi desgranarem totes les accions i iniciatives que durem a terme durant el Dia d’Internet Segura, adreçades a diferents col·lectius.

Ens agradaria molt que aquest 2019 us animéssiu a seguir el nostre lema, ‘Fem una Internet més segura. A Internet, fem equip’, i formar part del nostre equip. Entre tots ho farem possible. I és que la seguretat a Internet té un caràcter transversal i és necessari que hi hagi al màxim d’actors implicats per aconseguir una Internet millor. Per això Internet Segura s’ha convertit en programa oficial de les actuacions i campanyes de conscienciació i capacitació dels ciutadans en matèria de ciberseguretat

El Safer Internet Day es va proposar el 2004 en el marc de la Unió Europea i dins del projecte SafeBorders. De llavors ençà s’ha estès de manera global i actualment se celebra a un centenar de països. Tot i que originàriament Insafe era la xarxa que aglutinava totes les activitats, des de 2016 es va rebatejar com a Better Internet for Kids amb l’enfocament de la Comissió Europea del Creating a Better Internet for Kids.

Enguany el lema del Safer Internet Day és Together for a better Internet’, una crida a l’acció perquè totes les parts implicades s’uneixin en l’exercici de crear una Internet millor per a tothom, i especialment per als usuaris més joves. Tota una declaració d’intencions que reforça un fet indiscutible: quantes més persones i entitats ens impliquem en estendre una cultura de seguretat a la xarxa, trobarem cada vegada menys riscos i menys actituds incíviques.

Durant la jornada, les xarxes van plenes d’informacions, propostes i cròniques del Dia d’Internet Segura, de les accions/activitats concretes per crear no només una xarxa més segura sinó una xarxa millor. Molt atents, doncs, als hashtags #SID2019#DiaInternetSegura i #FemEquip, tant per estar al corrent del que es diu com per compartir de manera proactiva les experiències del dia. Aquestes són les pàgines oficials de Facebook i de Twitter del Safer Internet Day, on trobareu tota la informació referent  a la jornada en l’àmbit internacional. A més a més, a la pàgina de Facebook d’Internet Segura, així com al perfil de Twitter, ens fem ressò de l’abast d’aquesta jornada de conscienciació.

Què fem aquest 2019? 

  I tu, què faries? 4 vídeos i 4 propostes didàctiques per treballar a l’aula en grup sobre diferents situacions en què la nostra seguretat a Internet es posar en entredit.

  Hàbits cibersaludables. Xantal Llavina, Mònica Terribas i Pau de Ponts se sumen a les pràctiques cibersaludables.

  Ja heu provat les unitats didàctiques de primària? Més de 300 alumnes ja han jugat i ja han après sobre seguretat a la xarxa amb aquests propostes didàctiques.

  Què hem de fer quan entra una nova tauleta a casa? Consells, recomanacions i reflexions sobre com configurar i racionalitzar l’ús dels nous dispositius electrònics.

  Front comú contra l’anorèxia i la bulímia a Internet. En aquesta notícia analitzem la modificació del Codi de consum que permetrà lluitar de manera més efectiva contra les pàgines que difonen continguts que fomenten l’anorèxia i la bulímia.