Dia de la Internet Segura 2018

‘Crea, connecta i comparteix amb respecte: una Internet millor comença amb tu’: aquest és el lema del Dia d’Internet Segura que se celebra el 6 de febrer. Una declaració d’idees i d’intencions diàfana que té com a objectiu, any rere any, conscienciar tothom de l’ús responsable de la xarxa, fugint dels rumors, dels atacs i de la manca de respecte, i especialment en el cas de nens i joves.

El Safer Internet Day es va proposar el 2004 en el marc de la Unió Europea i dins del projecte SafeBorders. De llavors ençà s’ha estès de manera global i actualment se celebra a un centenar de països. Tot i que originàriament Insafe era la xarxa que aglutinava totes les activitats, des de 2016 es va rebatejar com a Better Internet for Kids.

Durant la jornada, les xarxes van plenes d’informacions, propostes i cròniques del Dia d’Internet Segura. Molt atents, doncs, als hashtags #SID2018, #SaferinternetDay i #ComençaAmbTu, tant per estar al corrent del que es diu com per compartir de manera proactiva les experiències del dia. Aquestes són les pàgines oficials de Facebook i de Twitter del Safer Internet Day, on trobareu tota la informació referent  a la jornada en l’àmbit internacional. A més a més, a la pàgina de Facebook d’Internet Segura, així com al perfil de Twitter, ens fem ressò de l’abast d’aquesta jornada de conscienciació.

Tots els actors implicats

En aquesta infografia que us presentem, trobareu tots els actors implicats en el Dia de la Internet Segura: nens i joves, pares i tutors, educadors i la ciutadania en general.

A l’apartat de nens i joves destaquem algunes dades sobre la relació que s’estableix entre ells i l’univers d’Internet, especialment la relació amb la creació de continguts i compartició.

A l’apartat de pares i tutors hem volgut aprofundir sobre el coneixement que té aquest sector sobre qüestions de ciberseguretat aplicada a la canalla.

A l’apartat d’educadors hem reunit una sèrie de recursos i materials per treballar conceptes de ciberseguretat a l’aula o en contextos educatius. A més a més, teniu una unitat didàctica per treballar a classe.

I, finalment, a l’apartat de ciutadania hem volgut recollir tres vídeos que expliquen, amb diferents enfocaments, termes relacionats amb la seguretat a la xarxa.

 

Accions arreu

Com altres anys, s’han organitzat activitats de difusió i de conscienciació a un munt de països, sota el paraigua del Dia d’Internet Segura. Aquest 2018, per exemple:

 • Àustria. Més de 300 escoles del país participaran en una experiència de bones pràctiques a la xarxa, i es presentarà un estudi que analitza l’ús dels mitjans digitals durant l’educació primària.
 • Bèlgica. A partir d’un vídeo en què es mostra un jove que és ridiculitzat, es treballen elements com el valor i la denúncia d’aquests fets. Paral·lelament, la cadena de sales d’exhibició Kinepolis obre les portes dels cinemes i convida els estudiants de secundària a veure dos films que exposen l’ús de la xarxa: ‘Trust’ i ‘Disconnect’.
 • Croàcia. Més de 15.000 alumnes participaran en un ‘quizz’ amb preguntes sobre seguretat a la xarxa, privacitat…
 • Xipre. Es presentarà el ‘1480 Helpline/Hotline’, una línia d’atenció a la infantesa per a casos d’incidències a la xarxa.
 • Estònia. Durant tota la setmana, es recolliran les activitats dutes a terme als centres educatius i es generarà un mapa interactiu amb tot allò que s’ha fet.
 • Alemanya. Per celebrar aquest dia, enguany hi haurà la complicitat de youtubers i instagramers famosos dels país.
 • Letònia. Les celebritats més importants d’Instagram del país participaran en un experiment que intentarà recollir la reacció dels internautes.
 • Luxemburg. Es farà el seguiment en viu, durant tot el dia, de l’activitat a la xarxa d’una persona: què publica, a quines xarxes, periodicitat, reaccions…
 • Romania. S’ha organitzat un concurs escolar que té com a lema ‘Drets i responsabilitats dels nens online. Respecte per les dades personals’.
 • Eslovàquia. L’estrella del pop Celeste Buckingham col·labora en aquesta jornada que enguany es dedica a l’abús sexual.
 • Regne Unit. S’han programat unes quantes activitats al voltant de la promoció de les relacions digitals saludables i el desenvolupament de l’empatia digital.

Entitats que participen de la celebració

Més informació d’aquest dia la trobaràs durant tot l’any a www.saferinternetday.org