10 imprescindibles per a una conferència cibersegura

Consells per estar connectats a distància amb seguretat.

En els moments en què la situació sanitària exigeix que la interacció social quedi reduïda a la bombolla de convivència, les reunions amb els familiars i amics que no en formen part han de ser estrictament virtuals. Per sort, hi ha aplicacions de videotrucada que ens faciliten el contacte remot amb aquells amb qui no podem trobar-nos presencialment quan cal mantenir la distància.

I és que tenim una gran varietat de recursos d’allò més útil a l’abast per connectar amb amics i família. Cal ser conscient, però, que, si no som prudents, a més dels molestos problemes tècnics o de logística (ara hi ha qui no està disponible, ara el so s’entretalla, ara es perd el senyal de vídeo, etcètera) podem patir problemes de ciberseguretat i, fins i tot, veure’ns sorpresos per la presència d’un intrús en les nostres comunicacions privades.

Podem reduir i combatre aquests riscos prenent una sèrie de mesures bàsiques. Per exemple, pot ser important designar un responsable familiar de les comunicacions, posant la qüestió en mans dels membres de la família que hi estiguin més avesats i tinguin major coneixement sobre el tema. D’aquesta manera, és fàcil que qui compta amb menys experiència pugui consultar qui en sap més i resoldre dubtes. Convé assegurar-se que tots els participants compten amb les eines necessàries i que tothom assimila la informació mínima indispensable per participar en la comunicació. Quan prenen part en la comunicació usuaris poc habituats o amb poca traça en l’ús d’aplicacions, és aconsellable fer ús dels sistemes més accessibles i intuïtius, com ara els proporcionats per aplicacions de la missatgeria instantània.

Hem condensat en un breu decàleg una sèrie de recomanacions per mantenir unes videoconferències de vacances sense ensurts.

Recomanacions

  1. És important obtenir les aplicacions de fonts confiables. Cal descarregar els programes adequats de webs originals o de mercats d’aplicacions oficials, segurs i verificats.
  2. Per tal d’evitar problemes d’incompatibilitats, és convenient que comptem sempre amb la darrera versió del programari dels nostres mòbils i tauletes tàctils. Els dispositius, sempre actualitzats.
  3. Si la connexió és inestable, la comunicació pot acabar sent dificultosa i l’experiència molt frustrant. Per això, és important assegurar que tothom té cobertura.
  4. Si no assegurem les nostres xarxes sense fils, s’hi pot connectar qualsevol. Per això cal tenir les Wi-Fi protegides amb contrasenyes sòlides.
  5. Improvisar pot ser arriscat; especialment, si sabem d’entrada que no tothom que participarà en la videotrucada compta amb experiència. Paga la pena que dediquem una estona a fer una pràctica introductòria perquè tot surti bé quan arribi l’hora de fer la videotrucada. És important que fem formació prèvia i proves, doncs.
  6. L’estabilitat de les nostres videotrucades està molt condicionada per la qualitat del senyal de xarxa a què estiguem connectats. És important que sapiguem canviar entre 4G i Wi-Fi, i a la inversa, per si una de les dues connexions falla.
  7. Nosaltres triem qui se suma a la nostra videotrucada i no tothom hi és esperat ni benvingut. Per això les invitacions que enviem han de ser tancades, no hem de compartir-les a les xarxes socials, i hem de crear les sales amb un títol que no sigui massa obvi ni reveli res de comprometedor.
  8. De la mateixa manera que vetllem per la nostra privacitat, cal ser respectuós amb la privacitat aliena. Si s’enregistren les videotrucades, cal que tothom n’estigui assabentat.
  9. Per evitar intrusions, quan tothom s’ha connectat, convé tancar la videotrucada com tancaríem la porta de casa quan tothom hi ha arribat. I hem de saber com expulsar participants, per si cap intrús irromp o s’infiltra a la nostra conversa.
  10. Els micròfons han d’estar apagats quan no es parla, per evitar que el que diem pugui ser espiat. Per reduir riscos, caldria fer-ne ús d’un de sol per cada grup familiar.

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i la Fundació i2CAT han elaborat un estudi comparatiu de les característiques funcionals i de seguretat de les diverses eines de videoconferència existents que us pot ser molt útil per ampliar aquests consells bàsics i pot facilitar tant a usuaris particulars com professionals la tria de les eines més adequades, segons les necessitats de cadascú.

 

Igualment, podeu escoltar les recomanacions sobre reunions familiars telemàtiques de l’expert Tomàs Roy, director de l’Àrea d’Estratègia de la Seguretat i d’Internet Segura que el programa Popap, de Catalunya Ràdio, va emetre amb motiu de les passades vacances de Nadal.”