Coincidint amb l’època de regals, posem una mica de llum a un nou tipus de joguines, les connectades 

 

Des de fa uns quants anys, a les botigues físiques i a les virtuals ha arribat una nova generació de joguines, les que es coneixen com joguines connectades, iToys o smart toys. Però, en realitat, de què parlem? Es podrien definir com aquelles joguines que disposen d’algun tipus de sistema de control extern, ja sigui a través d’una aplicació instal·lada en un dispositiu mòbil, ja sigui a través d’una connexió wifi. Si obrim el ventall de possibilitats, podríem afegir en aquesta categoria uns elements que, sense ser ben bé joguines, són utilitzats per menors.  Pensem en els drons, en els jocs de taula connectats, en càmeres 360 graus i/o d’alta definició/esportives i rellotges intel·ligents.

Llums i ombres

És necessari tenir clares quines són les vulnerabilitats des del punt de vista de la seguretat que presenten aquest tipus d’elements que ompliran moltes llars aquests dies de Nadal i de Reis. I és que poden arribar a constituir una porta d’entrada a pràctiques il·lícites per part de terceres persones. Alguns estudis duts a terme per organismes que vetllen per la seguretat del productes, com ara l’entitat anglesa Witch?, han demostrat que hi ha algunes joguines no requereixen una autentificació en la connexió. Això permetria, en teoria, que qualsevol dispositiu es podria connectar amb la joguina i, en definitiva, obriria la porta a l’ús malintencionat per part de tercers.

L’entitat Which?, juntament amb el grup de consumidors alemanys Stiftung Warentest i experts en seguretat, va fer una prova a set joguines de les que podríem anomenar connectades. D’aquestes, quatre van presentar deficiències pel que fa la seguretat. Concretament eren Furby Connect, i-Que Intelligent Robot, Toy-Fi Teddy i CloudPets, que no tenien una connexió via Bluetooth que no requeria contrasenya, pin o qualsevol tipus d’autentificació d’accés.

 

Aplicar el sentit comú i totes les precaucions necessàries

No es tracta de criminalitzar aquest tipus de dispositius. Però sí que cal tenir molt clar què comprem i quines condicions d’ús són necessàries. Cal revisar estrictament les normes de seguretat del dispositiu i evitar els que ofereixin connexions sense cap tipus de protecció. Heu de saber que algunes d’aquestes poden arribar a processar allò que senten i allò que veuen. I també adaptar les joguines i els dispositius a les edats dels usuaris finals. En el cas que es requereixi algun tipus d’autentificació, és necessari que un adult supervisi el procés de registre i revisi tots els protocols de seguretat.  I sobretot, fer una tasca pedagògica amb la canalla. L’European Cooperation in Science & Technology va publicar un interessant estudi sobre l’Internet of Toys.

Si us pot servir de guia, la pàgina Techradar ha fet un rànquing de les millors joguines d’aquestes característiques.