Cada vegada que descarreguem un joc o una aplicació, hem de controlar si és recomanable o no per als usuaris finals amb el codi PEGI 

Segur que alguna vegada heu vist alguns d’aquests símbols quan vosaltres, o els vostres fills o alumnes, descarreguen algun tipus d’aplicació a dispositius mòbils. Però realment, sabeu què signifiquen?

Els codis PEGI (acrònim de Pan European Game Information) són un sistema de classificació de jocs tecnològics consensuats per una trentena de països d’Europa. El va desenvolupar la Interactive Software Federation of Europe (ISFE) a començament de 2003 amb l’objectiu d’ajudar pares i mares a l’hora de comprar jocs d’ordinador.

Actualment ,els principals fabricants de consoles, així com els principals desenvolupadors i editors de jocs (Wii, PSP, Nintendo DS i Xbox), segueixen aquesta codificació. Aquesta codificació, però, no només es restringeix a l’univers dels jocs sinó també a les aplicacions que descarreguem des de Google Play, la Microsoft Store o l’App Store.

Edat i contingut

Què mesura exactament el codi PEGI? El codi PEGI garanteix un etiquetatge correcte per edats i en funció dels contingut dels productes destinats a l’entreteniment (jocs d’ordinador, aplicacions, però també pel·lícules). La codificació que inclogui el joc ajudarà els pares (o fins i tots els propis joves) a decidir si opten per comprar-lo o descarregar-lo. No dubteu a consultar el cercador de jocs i especificacions que ha habilitat la pàgina oficial dels codis PEGI.

EDATS 3, 7, 12, 16 i 18

Aquestes cinc xifres són les que estableixen una sèrie de paràmetres que cal tenir en compte dels productes d’entreteniment:

  • PEGI 3. És un contingut apte per a totes les franges d’edat. Si hi ha alguna forma de violència és l’habitual en el context dels dibuixos animats. No conté sons o imatges que espantin la canalla.
  • PEGI 7. L’única diferència respecte de l’anterior és que pot contenir escenes o sons que poden provocar algun tipus d’ensurt.
  • PEGI 12. Pot incloure alguna mostra de violència més gràfica cap a persones de fantasia o personatges d’aspecte humà o animal reconeixibles.
  • PEGI 16. En aquesta categoria, la representació de la violència o activitat sexual té un nivell similar al de la vida real. Poden aparèixer referències al consum de tabac i drogues, així com la representació d’activitats delictives.
  • PEGI 18. És la màxima categoria, l’adulta. El contingut que s’hi veu pot ser tan explícit que arriba a produir la repugnància en l’usuari.

Dos símbols que cal tenir en compte

codis PEGI que identifiquen joc amb apostes i connexió a la xarxa amb altres jugadors

A banda de les codificacions PEGI, també hi ha una sèrie de símbols universals que cal tenir molt en compte a l’hora de descarregar jocs o aplicacions. En aquesta imatge en podeu veure dos que comprometen la seguretat: el gambling i la connectivitat. Pel que fa al gambling són aquells jocs o aplicacions que fomenten els jocs d’atzar i les apostes o bé que ensenyen explícitament a jugar. Pel que fa a la connectivitat, són jocs que ofereixen la possibilitat de jugar en línia i, per tant, entrar en contacte amb coneguts però també amb desconeguts.

Coalició de classificació internacional

La International Age Rating Coalition (IARC) és l’organisme que s’encarrega d’establir un patró únic, en un àmbit global, a l’hora de classificar per edats aquest tipus de continguts. Per què? Perquè els codis PEGI només s’apliquen als països europeus, però a continguts com l’americà o l’asiàtic els estàndards són totalment diferents. Per exemple, als Estats Units es fa servir el codi ESRB; al Japó (un dels centres de producció de jocs i aplicacions a nivell mundial), s’utilitza el codi CERO, i a Alemanya, per exemple, el codi USK, que destaca per la seva rigidesa a l’hora de vetar continguts violents i sexuals.

En un món global, on la informació i els productes viatgen de banda a banda, és necessari una ordenació de criteris per garantir la seguretat dels consumidors.