Alerta amb allò que publiques i les portes que deixes obertes

En el marc del Mes Europeu de la Ciberseguretat, fem algunes recomanacions relacionades amb la privacitat a la xarxa

Podem parlar de dos grans àmbits en quant a privacitat i Internet. Un és la privacitat que nosaltres mateixos fem pública, per exemple a través de les xarxes socials; l’altre és aquella informació que poden tenir de nosaltres en contra de la nostra voluntat per no haver parat prou atenció a l’hora gestionar configuracions de comptes o d’aplicacions, o perquè han descobert la nostra contrasenya, com ja vàrem explicar en aquest article.   

En quant al primer àmbit, només podem aconsellar precaució, i pensar-ho dues vegades abans de publicar segons quina informació o imatge. Estem segurs que allò que volem compartir no tindrà, ara o en un futur, cap conseqüència en el nostre entorn proper o, per exemple, en el món laboral? Que no ens pot jugar a la contra si hem de cercar feina? I, en definitiva, estem convençuts que allò que compartim ara a les xarxes perquè “ens fa gràcia” ens en farà sempre i mai ens en penedirem d’haver-ho fet públic? Tot allò que pugem a Internet acaba formant part de la nostra identitat digital, quasi impossible d’esborrar del tot entre altres coses perquè mai podrem saber si aquella fotografia que un dia vàrem posar en una xarxa algú se la va guardar…

Sobre la segona qüestió o àmbit, un dels principals consells que podem donar és que cal revisar les dades i permisos que demanen les aplicacions que s’instal·len al mòbil, com també la configuració de privacitat de les xarxes socials en què hi hem obert un perfil. Abans de donar cap dada que se’ns demani, estiguem segurs de quin ús se’n farà. També és important esborrar periòdicament les dades de navegació: totes les pàgines que es visiten queden registrades. I és convenient desactivar el GPS del mòbil quan no es necessiti.

Recordeu que l’octubre és el Mes Europeu de la Ciberseguretat , i que trobareu més consells i recomanacions sobre ciberhigiene al nostre web. També podeu seguir el Mes Europeu de la Ciberseguretat a les xarxes a través de les etiquetes #RevisaPrivacitat, #StopFrauDigital, #CiberHàbits i #CyberSecMonth.