El ‘Cloud Computing’, un món d’avantatges però també amb riscos

Cal tenir els serveis del núvol al dia en temes de seguretat i estar vigilant de manera proactiva

Com ja us vàrem explicar, la segona part del Mes Europeu de la Ciberseguretat està dedicat a les tecnologies emergents. I dins d’aquestes hi podem incloure el Cloud Computing, o el que també coneixem com a núvol.

“Tot això ho tinc al núvol”, potser hem dit o ens han dit en alguna ocasió. Però, realment, a què ens referim quan diem “núvol”? En el sentit més literal del terme, el núvol no és res més que desar i accedir a dades i programes a través d’Internet en lloc de tenir aquestes dades emmagatzemades al nostre ordinador. Això permet d’accedir-hi des de qualsevol lloc del món: només és necessària una connexió a Internet. A més a més de desar-hi arxius, també podem tenir al núvol el servei de correu electrònic, navegadors, aplicacions diverses…

Empreses com Google, Facebook, Amazon, Microsoft o Apple ens faciliten la vida i ens permeten fer moltes accions. I tots tenen un denominador comú: són serveis allotjats al núvol, podem accedir-hi sempre, des d’on hi hagi connexió. I, el més important, disposen de les nostres dades personals, des del lloc on vivim fins a les nostres aficions.


En general, tots aquests serveis vetllen per la seguretat de les nostres dades i disposen de grans partides pressupostàries destinades a la ciberseguretat. Són conscients que una errada en aquest aspecte pot significar una pèrdua de confiança per part dels usuaris. Ara bé, el fet que aquests serveis vetllin per la seva ciberseguretat no fa que l’usuari se n’hagi de desentendre. Cal ser conscient de quines dades emmagatzemem al núvol i poden estar exposades de forma involuntària per algun error de ciberseguretat. I hem de tenir clar que, precisament com a usuaris, tenim la possibilitat de limitar allò que informem a aquestes plataformes i serveis a partir dels nostres comportaments digitals.


Algunes amenaces i recomanacions

Cada vegada el núvol és més usat tant per temes laborals com per qüestions personals (per exemple, és molt freqüent tenir totes les fotografies que fem amb el mòbil al núvol). Precisament per aquest motiu, perquè al núvol hi pot arribar a haver moltíssima informació personal i dades sensibles, cal estar al dia en temes de seguretat i vigilant de manera proactiva.

Entre les amenaces que comporta el núvol hi ha, entre altres, la fuga de dades, la pèrdua d’informació, la falsificació de comptes o l’atac de denegació de serveis. Com podem minimitzar aquests riscos i amenaces? Aquests són alguns consells:

  • Cerqueu les funcions de seguretat dels serveis del núvol abans de començar-hi a penjar informació. Penseu que teniu molta oferta de serveis de núvol (iDrive, pCloud, Degoo, OnDrive…), i n’hi ha de gratuïts i de pagament. Els serveis de pagament poden arribar a garantir de manera més fiable la seguretat de les nostres dades; en el cas dels gratuïts la contrapartida econòmica pot tenir a veure amb la seguretat de les dades.
  • Les amenaces canvien constantment, així que, com en el cas dels antivirus, assegureu-vos que el núvol que useu estigui al dia en protecció i en tot allò referent a seguretat. Cerqueu informació a Internet en pàgines fiables.
  • Procureu que tota informació personal i sensible estigui xifrada al núvol, o, encara millor, si no és del tot imprescindible no pugeu al núvol la informació més delicada. Els serveis del núvol són molt útils, però potser convé preguntar-se si cal tenir-ho “tot” al núvol. Recordeu que hi ha altres maneres de “custodiar” informació sensible, com les còpies físiques i en format diversos (disc dur, DVD…).

Amb aquest article tanquem des d’Internet Segura el Mes Europeu de la Ciberseguretat del 2019. Podeu fer-ne seguiment a les xarxes a través de les etiquetes #CiberHàbits i #CyberSecMonth.