Sistemes operatius, programes i aplicacions, sempre actualitzats!

En el marc del Mes Europeu de la Ciberseguretat, fem algunes recomanacions relacionades amb l’ús de dispositius connectats a Internet

El mes d’octubre és el Mes Europeu de la Ciberseguretat. Al llarg dels darrers dies us hem explicat els eixos principals d’aquesta campanya, centrada en qüestions relacionades amb la ciberhigiene: contrasenyes protegides, wifis segures, privacitat i, finalment, la importància d’estar al dia.  

Però, què vol dir estar al dia? Parlem, evidentment, dels nostres dispositius tecnològics, més enllà de qualsevol moda o tendència social. Ordinadors, tauletes, telèfons… funcionen amb sistemes operatius. I precisament aquests sistemes operatius han d’estar permanentment actualitzats. Si ho automatitzem ens estalviarem d’haver-nos-en de recordar cada cert temps. I, amb aquest petit gest, els nostres sistemes operatius tindran les màximes garanties de seguretat per part del fabricant. Però no ens oblidem d’altres dispositius com ara assistents de veus, televisors, smartwatchs, que també duen sistemes operatius que s’han d’actualitzar periòdicament. I el mateix passa amb els programes que fem servir habitualment i les extensions que ens ajuden en el nostre dia a dia i que tenim instal·lades al nostre navegador. I un consell, si hi ha programes i extensions que fa temps que no feu servir, desinstal·leu-les, ja que més val prescindir-ne que tenir-les obsoletes.  


Per què ho hem de fer, tot això? Perquè virus i programes no desitjats (programari maliciós, per exemple) aprofiten, precisament, les escletxes de seguretat que deixen els sistemes desactualitzats per infectar els nostres equips. D’aquí la importància vital de tenir-los actualitzats. Igual que passem la ITV del cotxe o renovem el certificat de seguretat de la instal·lació del gas a la llar, també hem de tenir cura dels dispositius que fem servir i que estan connectats a la xarxa.   

Podeu seguir el Mes Europeu de la Ciberseguretat a les xarxes a través de les etiquetes #CiberHàbits i #CyberSecMonth.