La seguretat de les contrasenyes, una qüestió bàsica

Engeguem el Mes Europeu de la Ciberseguretat amb uns consells relacionats amb la privadesa a la xarxa

Que la teva contrasenya a l’hora d’obrir l’ordinador o entrar al compte de correu sigui el nom dels teus fills, el dia del teu naixement o xifres com 1234 no és gaire bona idea. Encetem el Mes Europeu de la Ciberseguretat parlant de les contrasenyes perquè posaríem la mà al foc que cada dia n’has d’introduir com a mínim una si vols moure’t per Internet, i els estudis indiquen que són moltes les persones que n’usen de poc segures, fàcils de descobrir, i que per tant posen en perill la seva privadesa. Pensa només en tots els correus que poden llegir i la quantitat d’informació que contenen si entren al teu compte de correu electrònic, o com poden fer-te la guitza si et suplanten en una de les teves xarxes socials.

De contrasenyes, el més aconsellable és tenir-ne una de diferent per a cada compte, i que estiguin formades per combinacions de majúscules, minúscules, símbols i números. Impossible recordar-les totes? Els gestors de contrasenyes són uns programes que emmagatzemen totes les nostres contrasenyes i dades d’accés de manera segura i les recorden per nosaltres. Un altre consell de seguretat és fer servir el doble factor d’autentificació: en cas que algú sàpiga la teva contrasenya, no podrà accedir al teu compte perquè usa un dispositiu no reconegut.


Una manera de crear contrasenyes amb un nivell alt de seguretat, i que a més a més et pot resultar fàcil de recordar, és agafant un vers d’una cançó que t’agradi, o d’un poema, i que aquest sigui la teva contrasenya, però canviant-ne alguns caràcters (per exemple, suplantant algunes lletres per alguns símbols o números). O millor encara: vas escriure algun poema en la teva adolescència que mai has publicat ni compartit, però que tu recordes perfectament? Agafa’n un vers i que sigui la teva contrasenya!

Si vols més informació sobre contrasenyes segures, consulta aquest enllaç. Pots seguir el Mes Europeu de la Ciberseguretat a les xarxes a través de les etiquetes #CiberHàbits i #CyberSecMonth.