Els nens i adolescents passen la majoria d’hores connectats a les noves tecnologies i és important que siguin conscients dels seus drets i deures a la xarxa i dels riscos que s’hi poden trobar. Des de l’escola, cal educar en matèria de ciberseguretat i fomentar el bon ús d’Internet.

Avui us donem idees i eines de cara al curs 2016-17 perquè incorporeu la ciberseguretat al dia a dia de l’aula. Preneu nota de les dates més assenyalades i d’on podeu consultar recursos gratuïts per a preparar les activitats.

De què podem parlar a l’aula?

Quan parlem de fer un bon ús d’Internet, hi ha diversos blocs temàtics que podem tractar. Quines xarxes socials fan servir els alumnes? Quantes vegades al dia fan servir el mòbil? Hi pot haver casos de ciberassetjament a l’escola?

La petjada digital: el rastre que deixem a Internet amb tot el que publiquem o publiquen els altres sobre nosaltres, i per què és important ser conscients del que fem a la xarxa.

Privacitat: per què és important preservar la nostra privacitat i com podem fer-ho.

Drets i deures a Internet: quines responsabilitats tenim i comportament ètic a la xarxa.

Aprendre a guardar els continguts propis al llarg del curs en els entorns virtuals d’aprenentatge i com referenciar altres recursos respectant la propietat intel·lectual.

Ciberassetjament: com prevenir l’assetjament a través d’Internet i com actuar si ens hi trobem.

Bon ús de les xarxes socials i de les apps de missatgeria instantània, com Instagram, SnapChat o WhatsApp

Ús segur dels mòbils: com descarregar apps amb seguretat, com ser més crítics en la informació que aquestes ens proporcionen i per què hem de ser curosos amb els permisos que donem (geolocalització, accés a dades personals, etc.).

Jugar en línia amb seguretat: possibles riscos dels jocs en línia, especialment pel que fa a protecció de dades personals i sales de xat.

Selecció dels continguts: possibles riscos del sobre ús de la xarxa accedint a materials de baixa qualitat o no adequats per a totes les edat.

Quins dies hem d’anotar a l’agenda escolar?

Al llarg del curs 2016-17 hi ha diverses dates assenyalades que podeu aprofitar per treballar temes relacionats amb el bon ús d’Internet. Preneu nota:

16 de novembre: Dia Internacional de la Tolerància

28 gener: Dia de la Protecció de Dades

7 de febrer: Dia de la Internet Segura: el dia més important de l’any sobre ciberseguretat… Reserveu-vos el dia!

2 de maig: Dia Internacional contra l’Assetjament Escolar

7 de maig: Dia de la contrasenya segura

Quins recursos podem consultar?

Si necessiteu recursos didàctics o idees per preparar activitats a l’aula, podeu navegar pel web d’Internet Segura, especialment a la secció Educadors, on trobareu guies, recursos, fullets, vídeos i tota mena de documents que podeu fer servir a l’escola.

Aquí teniu un  llistat de recursos que us poden ser d’utilitat per a complementar els que ja coneixeu i per a preparar el nou curs:

  • Recursos d’Internet Segura: si accediu a l’apartat de recursos del nostre web, hi trobareu una sèrie d’unitats didàctiques i guies per educadors que us poden ajudar a orientar les vostres activitats a l’escola.
  • Vídeos d’Internet Segura: hi trobareu, entre d’altres, la sèrie de vídeos del Cesc i la Cati (agents antirisc a la xarxa), dirigida a un públic infantil i que promouen de manera amena el bon ús d’Internet.
  • Escola Virtual d’Estiu Espiral: Contribueixen a la difusió de les últimes tendències en el camp de les tecnologies en l’educació.
  • mSchools: Contribueixen a explicar com a través dels dispositius mòbils podem incorporar una nova manera d’ensenyar i aprendre.
  • Instituts de Ciències de l’Educació de les universitats: Imparteixen activitats de formació sobre tecnologia 2.0., ciberseguretat, etc. (per exemple el de la Universitat de Lleida)
  • INCIBE: des del programa “Espacios de Ciberseguridad” ofereixen xerrades sobre ciberseguretat dirigides a estudiants dels últims cursos de Batxillerat i FP que tinguin interès en les noves tecnologies i, preferiblement, amb edats compreses entre 16 i 18 anys.
  • APDCAT: L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades organitza cursos, conferències, jornades, seminaris i altres activitats.
  • European Schoolnet Academy: és una plataforma d’e-learning al voltant de la innovació a l’aula a través de cursos de desenvolupament professional en línia per a mestres d’escoles primàries i secundàries.
  • Enable- xarxa europea contra el Bullying a l’escola i en entorns d’oci: un recurs que permet implementar a l’aula com prevenir el ciberassetjament (en anglès o en francès)

I si volem participar en activitats a nivell europeu?

Els Centres d’Internet Segura de tota Europa coordinen els Panells de joves: grups de treball d’alumnes al voltant les noves tecnologies i Internet. Si en voleu més informació, consulteu la secció Puc participar?.

Si teniu dubtes, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres. I seguiu-nos a les xarxes socials per estar al dia de la seguretat a la xarxa. Hi trobareu continguts i infografies que també us poden ajudar a l’aula:

facebook.com/internetsegura.cat

twitter.com/internetambseny