La salut del teu smartphone és més important del que et penses

Consells perquè cuidis bé el teu dispositiu i evitar sorpreses desagradables

Segons l’estudi «¿Estamos hiperconectados?» fet per IKEA, 1 de cada 3 persones mira el mòbil unes 100 vegades cada dia: una vegada cada 10 minuts. Si fem els càlculs veurem que podem arribar a gastar un dia a la setmana navegant des dels nostres dispositius de butxaca. Què et volem dir amb totes aquestes dades? Cuida’ls!

Els smartphones ja són una part molt important de les nostres vides, però si no els tenim sans i en bones condicions, podem posar en perill la nostra privacitat, les nostres dades i, fins i tot, els nostres diners.

Hi ha diverses maneres de fer que el teu dispositiu estigui en les millors condicions. Te’n diem algunes.

Allibera espai

Sembla obvi, però és important fer-ho. Com menys espai lliure quedi a la memòria, més lent anirà el mòbil. Et recomanem que t’ho prenguis com un hàbit, i que regularment esborris fotografies i vídeos que no necessitis, i que passis les que vols conservar a un ordinador, disc dur extern o que les guardis al núvol.

A part d’això, per alliberar encara més espai cal fer el següent:

  • iOS: anar a Configuració > General > Emmagatzematge. Allà hi trobareu una sèrie de recomanacions molt útils per gestionar la memòria del dispositiu, així com una llista amb les apps que més espai consumeixen. Amb aquesta informació podreu avaluar si esborreu el caixet de les aplicacions (per exemple, WhatsApp guarda totes les fotografies i vídeos dins el seu caixet; si s’esborren, es guanya molt espai) o directament desinstal·leu les que ja no utilitzeu.
  • Android: en el cas del sistema operatiu de Google, s’ha d’anar a Configuració > Emmagatzematge i memòria > Emmagatzematge. Aquí podràs veure quant ocupa cada aplicació i, si en selecciones una, podràs eliminar-la o esborrar el caixet. Si el dispositiu té l’opció d’afegir-hi una targeta externa, des d’aquí també podrem transferir les dades allà per alliberar espai a la memòria interna.

Protegeix-lo

És molt important tenir el mòbil protegit perquè terceres persones no puguin accedir a les nostres dades. Per això, assegura’t que fas el següent:

  • Bloquejar-lo amb contrasenya, patró o clau biomètrica (empremta dactilar o reconeixement facial). En els dos primers casos recordeu anarla canviant regularment per evitar que algú s’ho pugui aprendre.
  • Utilitza només mercats d’aplicacions oficials (App Store i Google Play). Això va sobretot pels usuaris Android, ja que Apple posa moltes restriccions a les apps que poden entrar al sistema. Per aquests primers, és recomanable anar a Ajustos de Google > Seguretat, i activar les opcions “Buscar amenaces de seguretat al dispositiu” i “Millorar la detecció d’aplicacions nocives”.
  • Actualitza les aplicacions que tens instal·lades! Sovint corregeixen errors de seguretat i de rendiment.

Fes còpies de seguretat

Perdre tot el que tenim al mòbil és un drama per molta gent. Sigues prudent i fes còpies de seguretat regularment! Tant Android com iOS permeten fer-ho en línia o a un ordinador. Creu-nos, aniràs molt més tranquil.

Configura els permisos

Les apps que tens al teu smartphone tenen permís per fer diferents coses. S’han trobat casos d’aplicacions que demanen permisos per coses que no necessiten per desenvolupar la seva tasca. Per això és important que revisis què li has deixat fer a cada app i eliminis el que creguis convenient. Ho pots fer així:

  • iOS: ves a configuració i llisca cap a baix fins que et trobis la llista de totes les aplicacions que tens. Si vas una per una podràs activar o desactivar els diferents permisos que volen.
  • Android: també a Configuració > Permisos > Permisos podreu seleccionar individualment els diferents permisos que pots donar o no a les diferents aplicacions.

Amb aquests senzills consells aconseguiràs tenir un dispositiu sa i preparat pel dia a dia. A més, explica’ns què més fas per tenir el teu mòbil en forma amb el hashtag #DispositiusalDia.

No oblidis de consultar tots els nostres consells sobre hàbits cibersaludables a Internet Segura!