L’auge de la comunicació en massa i les xarxes socials ha aportat molts avantatges, inqüestionables i d’una gran transcendència. Ara bé, també ha augmentat i multiplicat l’abast d’altres fenòmens nocius i tòxics, com ara l’assetjament, i concretament el ciberassetjament.

El ciberassetjament o cyberbullying en anglès, es pot definir com un “dany intencionat i repetit infringit per un menor – o un grup de menors – envers un altre menor, mitjançant l’ús d’ordinador, telèfon mòbil o altres tecnologies digitals’ (Hinduja i Patchin, 2014).

Precisament el 2 de maig se celebra el Dia Mundial contra l’Assetjament, una jornada que esdevé un crit d’alerta, una sotragada d’una realitat que afecta milers d’infants i joves arreu del planeta, amb unes conseqüències, en alguns casos, molt greus.

Símptomes

El ciberassetjament pot provocar en la persona que ho experimenta ansietat, depressió o tristesa. És possible que aquells que el pateixen tinguin dificultats per dormir o concentrar-se a l’escola, i poden experimentar altres trastorns relacionats amb l’estrès. Els signes de l’assetjament  poden incloure també canvis en l’estat d’ànim, en el comportament, en el son o en la gana. El nen o la nena que ho pateix també pot experimentar por d’anar a l’escola, reclusió, evitar l’ordinador, el telèfon o Internet.

Què podem fer?

Davant d’un cas de ciberassetjament, segurament la pregunta clau és aquesta: Què puc fer? La resposta és clara, per bé que a vegades no és senzilla: actua! Tant si som conscients d’algun cas de ciberassetjament en el nostre entorn més pròxim com si el patim en pròpia persona, cal actuar! Cal animar els infants o adolescents a que parlin amb els adults de referència, si convé, i denunciar els fets davant de les autoritats. En cas de conèixer algun cas de ciberassetjament a Catalunya es pot trucar al telèfon d’Atenció a la Infància 116 111 o acudir als Mossos d’Esquadra.

I també és important educar a la canalla en no caure en actituds còmplices en la difusió de continguts ofensius cap a una persona o un col·lectiu. Això ens convertiria en actors d’aquesta pràctica.

Alguns recursos interessants

Per agafar més perspectiva de la importància d’aquesta realitat que, malauradament, es dona molt més del que seria desitjable, us oferim uns quants recursos de conscienciació:

  • Com explicar el ciberassetjament als adolescents (explicat per adolescents):