Protegeix les teves dades personals i l’accés a serveis amb contrasenyes segures

Segueix els nostres petits consells per enfortir la robustesa dels teus mots de pas

El primer dijous de maig se celebra el Dia Mundial de la Contrasenya, una inicativa de diverses corporacions tecnològiques (entre les quals hi ha empreses com Intel, McAfee, Microsoft, Dell, Acer, Lenovo o bé Oracle) que pretén conscienciar sobre la importància de fer ús de contrasenyes segures per protegir les dades personals i l’accés a serveis. És un bon dia per assabentar-se de com n’és de perillós de no ser previsor i curós en la protecció de l’accés als nostres comptes… però això és quelcom que hauríem de tenir sempre ben present i no només un sol dia de l’any.

Dia de la contrasenya

I és que, teòricament, tothom sap que cal trobar mots de pas que no siguin obvis, però com que fem ús de tantíssimes apps, segur qui hi ha qui tira pel dret i empra sempre una mateixa paraula perquè creu que així no es complica la vida i no ha de fer cap esforç de memorització. No cal rumiar-hi gaire per adonar-se que actuar així és cometre un gravíssim error i en poden arribar a ser fatals les conseqüències. Però quines mesures podem fer servir per blindar les nostres dades, més enllà de no fer servir la paraula ‘contrasenya’ com a contrasenya? Vet aquí quatre consells d’allò més bàsic, però també més efectiu:

  • Les nostres contrasenyes haurien de tenir sempre, com a mínim, 8 caràcters.
  • És important que la contrasenya inclogui tant lletres com símbols.
  • La combinació de diverses paraules és una bona mesura de seguretat
  • Cada compte de cada servei requereix una contrasenya única i específica, no les reutilitzis!

Les nostres xarxes socials, aplicacions, comptes de correu, plataformes de vídeo en demanda, etcètera, requereixen un mot de pas. Com que memoritzar totes les contrasenyes de les quals fem ús sovint es converteix en un repte, l’ús d’un gestor de contrasenyes pot facilitar-nos la vida. Aquesta mena d’aplicacions xifra i desa les nostres dades de forma segura; n’hi ha prou que recordem una contrasenya mestra per accedir-hi.

Si vols conèixer trucs per crear contrasenyes segures i que no oblidaràs fàcilment, t’interessarà llegir el nostre article Contrasenyes infal·libles i fàcils de recordar. Allà t’expliquem com pots fer-ho per tenir paraules clau que recordaràs sense esforçar-te però que resultaran pràcticament impossibles de hackejar per part dels ciberdelinqüents.

Hem de tenir present que tota empresa digitalitzada hauria d’establir una política de gestió d’entrades als equips de treball. Si vols saber Com protegir els accessos des dels dispositius de feina, et recomanem la lectura dels nostres consells per enfortir la ciberseguretat en l’àmbit laboral. Pots donar igualment un cop d’ull al nostre decàleg Com tenir una empresa cibersegura?, hi trobaràs mesures fonamentals per fer que el teu negocis tinguin un bon funcionament en l’espai digital. I no ens oblidem que quan treballem de forma remota hem de prendre mesures que van més enllà de l’ús de contrasenyes robustes. Podem incrementar la ciberseguretat en el teletreball adoptant aquestes 9 mesures indispensables per fer front a l’augment de la feina en remot i a l’auge de la ciberdelinqüència dirigida a empreses.

Cal recordar que no n’hi ha prou de fer servir bones contrasenyes i desar-les ben desades. El doble factor d’autenticació és una mesura de seguretat complementària que enforteix la robustesa de la seguretat dels nostres comptes i l’hauríem d’activar sempre, perquè obstaculitza encara més l’accés no desitjat per part d’un intrús i les protegeix fins i tot si ha obtingut les nostres contrasenyes.

També et pot interessar…