Els drets ARCO ens atorguen el poder de reclamar a qualsevol empresa o entitat que ens facilitin tota la informació que tenen sobre les nostres dades personals. A continuació et detallem en què consisteixen aquest conjunt de drets amb un cas pràctic.

Què vol dir ARCO?

Comencem per saber què s’amaga darrera de les inicials que formen els 4 drets inclosos dins la Llei 15/1999 de Protecció de dades de caràcter personal:

A: dret d’Accés

Dret que tenim totes les persones a sol·licitar i obtenir informació sobre les nostres dades personals que té qualsevol companyia o entitat pública o privada. També podem reclamar que ens diguin quin tractament en fan, amb quina finalitat i quin ús en fan.

R: dret de Rectificació  

Tenim dret a demanar la rectificació de les nostres dades personals quan siguin errònies o incompletes.

C: dret de Cancel·lació

Podem demanar que es suprimeixin les nostres dades personals quan siguin inadequades, excessives o innecessàries, o quan es conservin per un temps superior al que pertoqui, o siguin contràries a la LOPD.

O: dret d’Oposició

I ens podem oposar a que es faci cap tractament de les nostres dades personals. Sempre que no hi hagi una llei que ho impedeixi.

Cas pràctic

T’han despertat de la migdiada alguna vegada per oferir-te una millora en el contracte de telefonia mòbil? O un nou dispositiu per canviar d’empresa de telecomunicacions? Segur que sí, i segur que t’ha molestat o has penjat el telèfon abans que l’operador comencés amb el seu discurs inacabable. Per tal que no et tornin a molestar t’expliquem com aplicar els teus drets ARCO.

  • Si tens dubtes d’on han obtingut les dades que tenen de tu aquestes companyies, només has de posar-t’hi en contacte als serveis d’atenció al públic, d’informació o de reclamacions per demanar-los quines dades disposen sobre tu. Segurament necessitaràs acreditar amb documentació per exercir aquest dret però l’empresa o entitat en qüestió ha de contestar-te abans del termini d’un mes.
  • Ho estàs rebent pel correu o telèfon personal quan es tracta de feina, o a la inversa? Esmena-ho aplicant el dret de rectificació. En deu dies la teva sol·licitud hauria de rebre resposta.
  • Si et cal suprimir les teves dades que disposa la companyia perquè ja no t’interessa rebre cap informació més, i no hi ha cap contracte que t’ho impedeixi, fes ús del dret a cancel·lació. En deu dies el responsable de la gestió hauria de contestar a la teva demanda.
  • I sempre pots oposar-te quan es tracta de rebre publicitat o informació comercial. La companyia potser necessita mantenir les teves dades per oferir-te algun servei vigent però ha de deixar de molestar-te amb ofertes o descomptes que no vols rebre.

Ja saps quins són els teus drets i com els pots aplicar. Si vols obtenir més detall i excepcions per poder exercir-los, consulta l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades.