La fuita de dades de Facebook afecta gairebé dos milions d’usuaris catalans

Consells per aplicar urgentment en cas d’haver patit un robatori de credencials

facebook emoji

Les dades personals dels comptes de Facebook de més de 533 milions d’usuaris de tot el món han estat filtrades a la dark web. Segons l’anàlisi fet per l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, la fuita ha afectat prop de 2 milions d’usuaris catalans, concretament 1.298.284 dels quals estarien, a més, geolocalitzats, és a dir, circumscrits a un municipi o, fins i tot, a un barri. Malgrat que ha transcendit fa poc, el juny del 2020, un membre d’un fòrum de hacking ja va posar a la venda les dades que ara s’han divulgat gratuïtament. L’origen de la fuita podria ser un robatori de dades de l’abril del 2019, descobert per l’empresa australiana de ciberseguretat UpGuard.

Entre les víctimes del robatori de dades hi ha, fins i tot, els números telefònics de tres dels fundadors de la cèlebre xarxa social, Mark Zuckerberg, Chris Hughes i Dustin Moskovitz. Tots tres es troben entre les sis primeres persones que s’hi van registrar.

Arran d’aquest incident, és previsible que, en els pròxims mesos, els usuaris afectats siguin objecte d’atacs informàtics ben diversos, com ara missatges de text maliciosossuplantacions d’identitat, atacs de ransomware

Quines són les dades compromeses?

Les dades que han estat manllevades, segons que ha confirmat l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, són les següents.

les dades de Facebook que surten del mòbil i acaben a la cara de l'usuari
 • número de telèfon
 • identificador d’usuari de Facebook
 • nom complet
 • ubicació (tant l’actual com localitzacions passades)
 • data de naixement
 • data de creació del compte
 • estat de relació sentimental
 • biografia

A més, les adreces de correu electrònic de 2,5 milions dels usuaris afectats també s’han fet públiques.


Com comprovar si el nostre compte ha estat afectat?

 • A través del web Have i been pwned podem descobrir si els nostres perfils d’usuari han patit cap fuita de dades. N’hi ha prou que consignem el nostre correu electrònic o telèfon (recordeu de posar el +34) per veure si tenim cap compte d’usuari que hi estigui associat que hagi estat afectat, tant si es tracta de Facebook com si es tracta d’altres serveis o xarxes socials.
 • També podrem fer-nos una idea de fins a quin punt s’han vist compromeses o exposades les nostres dades a través del seu nombre de pastes, és a dir, quants cops apareixen les nostres dades bolcades en llocs webs emprats pels pirates informàtics per divulgar dades personals. Have i been pwned facilita aquesta informació.
 • Si ens ho estimem més, Have I Been Zucked? és una eina que comprova específicament si les nostres dades personals es troben entre les que van ser extretes de Facebook el 2019.

Com hem d’actuar si hem estat víctimes de la filtració de dades personals?

Pantalla principal del web de Facebook
 • Canvieu la contrasenya de les xarxes socials i serveis que hagueu comprovat que han estat afectats per fugues de dades.
 • Si empreu la mateixa contrasenya per a altres plataformes (cosa que no és gens recomanable de fer i que és una pràctica intrínsecament arriscada), cal que també canvieu els mots de pas dels vostres usuaris.
 • Si el vostre correu electrònic està associat a múltiples fugues de dades, reviseu tots els teus comptes d’usuari i canvieu-ne les contrasenyes; és important que activeu la verificació d’identitat en dues passes a tots els serveis que ho ofereixin i que elimineu els comptes de serveis de què ja no feu ús. Recordeu que les contrasenyes s’han de canviar periòdicament per minimitzar els riscos de filtracions en massa.
 • Reviseu la informació que hi ha a Internet en general, i a les xarxes socials en particular, sobre vosaltres. Com més dades donem sobre la nostra intimitat, més fàcil serà de suplantar la nostra identitat. Per tant, sempre cal pensar abans de publicar alguna informació que doni pistes de la nostra geolocalització, ideari polític, qüestions econòmiques…


Última hora (9/4/2021)

En el mapa, taula i gràfic podeu comprovar en detall l’afectació territorial d’usuaris geolocalitzats i el pes relatiu sobre la població total de cada àmbit.

Afectació territorial de la fuita de dades de Facebook a Catalunya. Amb cercles de més a menys intensitat

Afectació territorial de la fuita de dades de Facebook a Catalunya

Alt Pirineu17,9%
Àmbit Metropolità28,8%
Àmbit Penedès10,5%
Camp de Tarragona26,3%
Comarques Centrals25,3%
Comarques Gironines22,0%
Ponent22,6%
Terres de l’Ebre14,4%

Pes relatiu sobre població total de cada Àmbit territorial

Pes relatiu sobre població total de cada Àmbit territorial de Catalunya
Afectació per Àmbit territorial a Catalunya

Font: Agència de Ciberseguretat de Catalunya


També et pot interessar…