Et donem vuit consells bàsics per comprar de manera segura a Internet 

Amb el Black Friday  va arrencar una de les èpoques de l’any en què les compres es multipliquen. I cada vegada més, per comoditat, per agilitat i per servei, utilitzem Internet per triar i remenar tota mena de productes.

Com vam fer  coincidint amb el Black Friday i el Cyber Monday, volem que compreu amb tota la seguretat i sense experimentar cap situació de risc (fraus, robatori de dades…). És per això que us donem vuit consells que heu de tenir en presents quan compreu a través de la xarxa, una tendència que va en augment:

Indicador de pàgina segura al costat de la URL de la pàginaConnecteu-vos a pàgines de confiança que tinguin certificacions digitals de seguretat. Les detectareu gràcies a l’https i a la icona del forrellat al costat de l’adreça que figura al navegador.

exemples de phishing més habitualsNo feu servir enllaços inclosos en correus electrònics o grups de WhatsApp ja que poden redirigir a pàgines fraudulentes sota l’aparença de marques reals.

targetes VISA i MASTERCARDUtilitzeu formes de pagament fiables (els més comuns són Verified by Visa i MasterCard SecureCode) i desconfia de sistemes que no garanteixen la seguretat de la transacció.

Sistemes de pagament amb el mòbilUtilitzeu, si podeu, una targeta moneder no vinculada al compte corrent o assegureu-vos que l’entitat bancària disposa d’assegurança contra frau electrònic.

VPN com a sistema de navegació seguraFeu servir una xarxa privada virtual (més coneguda amb el terme VPN), que fan les funcions d’encriptar les dades enviades i rebudes, ocultant l’adreça IP i assegurant l’anonimat en la navegació.

Exemple de text de condicions de compraRevisa les condicions de compra i la lletra petita: garantia, lliurament, retorn del producte… Com més informació tingueu del fabricant, venedor o importador, més confiança.

ConSistema de valoració d'un servei per estrelles d'1 a 5sulteu les valoracions dels usuaris: són un bon baròmetre de la satisfacció no només des del punt de vista del producte sinó també del procés de compra. I si teniu algun problema, utilitzeu aquests canals per advertir la resta de consumidors.

Sistema de sortida de sessió en un mòbilNo emmagatzemeu la informació relacionada amb la transacció, així evitareu que pugui arribar a mans de cibercriminals.

I, sobretot, compreu amb seny i amb sentit comú, i consulteu periòdicament el sistema d’alertes de comerç electrònic de la Comissió Europea.