Black Friday i compres per Internet

Què hem de tenir en compte a l’hora de fer pagaments a través de la xarxa?

El Black Friday va arribar per quedar-se, i actualment — de segur que ho sabeu — ja hi ha tota mena de botigues, empreses i marques que ofereixen descomptes dels seus productes o serveis, i no només el “divendres negre”, sinó en molts casos al llarg de tota la setmana. Les dades de l’Observatorio Digital de Sevilla indiquen que any rere any augmenten les vendes en el decurs d’aquest dia i setmana, i que la tipologia de productes i serveis amb descompte és més i més variada. Diuen els números que aquests dies gastarem 127€ per persona i que el Black Friday ja suposa el 23% del total del pressupost de les compres relacionades amb el Nadal. I és que aquesta jornada, que enguany s’escau el 29 de novembre, s’ha convertit en una mena d’inici oficial o tret de sortida d’una època de l’any especialment consumista, ja que tot seguit hi ha el Cyber Monday (2 de desembre), les festes nadalenques i, encara després, les rebaixes.

Moltes de les compres, com també sabeu, els consumidors decideixen fer-les còmodament a través d’Internet — de fet el Black Friday va començar en el món de l’e-commerce —, ja sigui per evitar desplaçaments i cues, ja sigui per comparar preus més fàcilment, ja sigui perquè en alguns casos es troben millors ofertes a la xarxa que no pas a la botiga física. Des d’Internet Segura us volem recordar algunes coses a tenir en compte si decidiu comprar a través de la xarxa, ara o en qualsevol moment de l’any.


Per què és important?

Després de llegir aquests consells, potser pensareu que ja heu fet moltes compres per Internet i que mai heu tingut cap problema, i que no n’hi ha per tant. Com diem sempre, més val prevenir que lamentar, i el cert és que cada dia hi ha fraus a través de la xarxa relacionats amb les compres. Karsten Witke, responsable de risc de serveis de pagament del Grup PPRO, estableix, en un article publicat aquest novembre a Information/Age, fins a set tipus de frau de comerç electrònic: el robatori d’identitat, el frau amistós, el frau ‘net’, el frau d’afiliació, el de triangulació, el frau mercant o comercial, el frau internacional, i el frau a causa de l’ús de diferents dispositius. Us convidem a llegir l’article.

Finalment, des d’Internet Segura també volem fer una crida, davant totes aquestes dates que s’acosten, al consum responsable, adaptat a les nostres necessitats i pressupost. Així mateix, cada vegada són més les companyies que, aprofitant l’embranzida i difusió d’una jornada com aquesta, llancen un missatge en qüestions com la cura del medi ambient, la importància del reciclatge i de la reducció dels residus plàstics.

Que tingueu un bon Black Friday!