Sabeu destriar el gra de la palla, informativament parlant, de les notícies i les històries que s’expliquen a la xarxa?

Heu sentit a parlar de les notícies falses, també conegudes com a ‘fake news’? O del concepte ‘post-veritat’? Són notícies que circulen per Internet en general, i per les xarxes socials en especial, que fan referència a fets que, o bé no són totalment falsos, o bé que se n’ha alterat una part de la veracitat amb una intenció determinada. Els objectius poden ser ben diversos: des de la desacreditació d’una persona o institució fins al sensacionalisme per aconseguir clics (i, de retruc, ingressos publicitaris allotjats a la pàgina de destinació de la notícia).

Però com podem detectar una notícia falsa? Amb motiu de la European Media Literacy Week, que se celebra del 18 al 22 de març de 2019, us revelem cinc cinc elements bàsics que us serviran per detectar què és fals i què no:

QUINA ÉS LA FONT?

Segurament és el primer que ens hauríem de preguntar. És convenient buscar l’apartat de ‘Qui som’ de la pàgina per veure si realment és una font fiable.

HAIG DE DENUNCIAR?

Si hem fet totes les comprovacions pertinents i considerem que no hem de compartir una informació, també podem trencar la baula i denunciar que és falsa.

QUI ÉS L’AUTOR?

Normalment, darrere d’una notícia falsa sempre hi ha un nom fals, falsejat o directament anònim. Amb una petita recerca podem saber si és real o no.

COM ESTÀ ESCRITA?

Faltes d’ortografia i construccions traduïdes amb massa literalitat, fotografies de mala qualitat o dates estranyes són un altre símptoma inequívoc que potser és una ‘fake news’.

REFERÈNCIES?

Un cop llegida la notícia, analitzem quines referències internes té. Són realment consistents? Tenen un pes específic important? És un bon baròmetre de fiabilitat.

PUC COMPARTIR-HO?

Abans de compartir, pensa si és interessant de fer-ho: si val la pena estendre una informació de la qual no en tenim la certesa, encara que sigui un titular molt llaminer.

Trobareu unes quantes aplicacions que filtren els continguts i detecten si es tracta d’una notícia potencialment falsa o no. Alguns exemples: Fake News Detector, ZenMate SafeSearch and Fake News Detector, Fake News Blocker

Facebook ha estat un dels principals canals de difusió de notícies falses. Aquest fet va obligar a fer un decàleg per a la detecció d’informacions falses.

Un projecte amb deu anys de vida que ajuda estudiants i professors a identificar les informacions vertaderes de les falses.
Iniciativa d’un centenar de voluntaris d’arreu del món per lluitar contra el problema de la desinformació. Com? A través d’eines de desenvolupament que barregen el llenguatge natural i la intel·ligència artificial.