Sabeu destriar el gra de la palla, informativament parlant, de les notícies i les històries que s’expliquen a la xarxa?

Heu sentit a parlar de les notícies falses, també conegudes com a ‘fake news’? O del concepte ‘post-veritat’? Són notícies que circulen per Internet en general, i per les xarxes socials en especial, que fan referència a fets que, o bé no són totalment falsos, o bé que se n’ha alterat una part de la veracitat amb una intenció determinada. Els objectius poden ser ben diversos: des de la desacreditació d’una persona o institució fins al sensacionalisme per aconseguir clics (i, de retruc, ingressos publicitaris allotjats a la pàgina de destinació de la notícia).

Però com podem detectar una notícia falsa? Amb motiu de la European Media Literacy Week, que se celebra del 18 al 22 de març de 2019, us revelem cinc cinc elements bàsics que us serviran per detectar què és fals i què no:

Trobareu unes quantes aplicacions que filtren els continguts i detecten si es tracta d’una notícia potencialment falsa o no. Alguns exemples: Fake News Detector, WOT Web of Trust, Website Reputation Ratings

Facebook ha estat un dels principals canals de difusió de notícies falses. Aquest fet va obligar a fer un decàleg per a la detecció d’informacions falses.

Des del CAC, en el marc del programa d’educació mediàtica EduCAC, ha elaborat un recull de consells de com podem detectar les fake news.
El projecte the News Literacy Project ajuda estudiants i professors a identificar les informacions vertaderes de les falses.
Iniciativa d’un centenar de voluntaris d’arreu del món per lluitar contra el problema de la desinformació. Com? A través d’eines de desenvolupament que barregen el llenguatge natural i la intel·ligència artificial.