14 recomanacions de llibres sobre seguretat digital

Aquesta Diada cultural aprofiteu per triar algunes novetats editorials sobre ciberseguretat

Sant Jordi a casa és una situació tal vegada imaginada des de la literatura però no viscuda fins ara. El paradigme digital segurament permet que se celebri, d’una forma diferent i alhora obre l’oportunitat de reflexionar sobre debats vinculats a l’ús de la tecnologia. La bibliografia sobre la ciberseguretat és molt diversa i, a vegades, en el darrer any costa trobar els millors llibres. Des d’Internet Segura us n’hem triat 14 que emmarquen prou bé la situació que vivim a casa; amb els infants i adolescents, educadors; els qui comencen a entrar en matèria; els qui els agrada reflexionar-hi en societat; qui ho necessita aplicar a l’empresa i qui busca referències professionals dels més tècnics. Tots ells es poden trobar en botigues en línia o en llibreries, en format digital (fins i tot algun en versió oberta *) o en paper.

Família i infants

Cuentos de ciberseguridad – Francisco Pérez Bes

En 24 contes apareixen els riscos que amenacen a nens i nenes quan naveguen per la xarxa, i amb faules, explica com identificar els problemes i com solucionar-los amb l’ajuda d’un adult.

El seu primer mòbil. Bones pràctiques per a la família digital – Gerard Vilanova

Explica com la família pot fer el procés de maduració i reflexió per preparar-se pel moment d’adquirir un mòbil pels fills.

Família, educadors i adolescents

Tu no ets la teva Selfie. 9 secrets digitals que tothom viu i ningú explica – Liliana Arroyo Moliner

Visió crítica i constructiva de com les emocions ens governen molt més del què ens pensem i com són la benzina de totes les tensions, angoixes i alegries que ens aporten les xarxes socials. 

Nuestros hijos en la red. 50 cosas que debemos saber para una buena prevención digital – Silvia Barrera

Una guia que ensenya tot el que cal saber per ajudar a infants i adolescents a gaudir de la xarxa amb seguretat. Proposa mini-test i solucions a problemes concrets per a famílies i educadors.

Conceptes bàsics per aprendre ciberseguretat

Seguridad informática. Manual de principiantes – Plácido Ruggero

Un manual per començar en el món de la seguretat cibernètica del dispositiu personal i dóna algunes claus que gestionar la privacitat.

Hackeado. Libro paso a paso – Alan T. Norman

Una guia de nivell intermedi per conèixer, pas a pas, eines i habilitats per descobrir errades o vulnerabilitats de seguretat, en particular de hacking inalàmbric.

La ciberseguretat i ciències socials

Periodismo & Ciberseguridad en tiempos de incertidumbre – Juan Luis Manfredi, María José Ufarte i José María Herranz de la Casa

Un llibre de cultura de ciberseguretat que aspira a posar fonaments de la investigació periodística que cal en les noves interrelacions socials de qüestions internacionals.

Cibercriminología y victimización online– José R. Agustina, Irene Montiel Juan i Manuel Gámez-Guadix

Anàlisi dels diferents tipus de cibercrim per tal de trobar les claus i factors personals, socials i de situació que les propicien: els perfils psicològics i criminològics dels protagonistes.

La societat d’Internet en perspectiva

Alterworld. Lo saben todo de ti – Antonia Huertas

Una novel·la amb una història, que atrapa i sense massa tecnicismes, sobre el web profund, de qui viu de descobrir vulnerabilitats en els sistemes i com funcionen avui dia el cibercrims.

Vigilància permanent – Edward Snowden. Traducció d’Esther Roig

El llibre que el govern no vol que llegeixis” és una etiqueta que l’ha convertit en un número 1 de llibres més venuts a tot el món. Per reflexionar-hi en ple procés de desconfinament.

A tenir en compte les empreses i els negocis

Decisiones irracionales en ciberseguridad. Supera los errores de pensamiento que sesgan tus juicios – Gonzalo Álvarez Marañón

El fascinant funcionament del cervell quan els responsables d’empresa prenen decisions econòmiques i de seguretat en incidents, i com millorar-les. *

Ciberseguridad y transformación digital: cloud, identidad digital, blockchain, agile, inteligencia artificial – María Ángeles Caballero i Diego Cilleros

La seguretat tradicional s’ha de transformar per als nous reptes de l’empresa digital. Cal adaptar-se a la necessària i ràpida implantació de les tecnologies del futur ja presents.

Els manuals pels més tècnics

Building secure & reliable systems. Best practices for designing, implementing and maintaining systems – Heather Adkins, Betsy Beyer, Paul Blankinship, Piotr Lewandowski, Ana Oprea i Adam Stubblefield *

És important fer les coses segures des de l’inici. Conèixer les estratègies de disseny de sistemes, recomanacions quan cal posar-se a programar i bones pràctiques per depurar el codi, com preparar-se a respondre als incidents, i la cultura de col·laboració en equip.

Ciberespacio, ciberseguridad y ciberjusticia en la era digital – Juan Carlos Forero, Samuel Augusto Escobar, John Ibáñez, Pamela Alarcón i María Alejandra Silva

Una recopilació d’articles acadèmics de problemàtiques jurídiques que indaguen en els reptes i oportunitats del dret davant la revolució digital.