Recomanacions per a un Sant Jordi 2021 cibersegur

Oferim un recull de llibres sobre informàtica, tecnologia i protecció digital de la informació

En temps de pandèmia, les cibercomunicacions han viscut un auge enorme, i això ha suposat, per a molts, la precipitació d’una sèrie d’aprenentatges i, per a gairebé tothom, l’increment de l’ús de la tecnologia. És bo aprofitar el temps de reclusió forçosa a què encara ens obliga la covid-19 per llegir, i —per què no?— també podem formar-nos sobre ciberseguretat i reflexionar sobre l’ús que fem dels nostres dispositius. Per això, amb motiu de Sant Jordi, des d’Internet Segura suggerim una sèrie de llibres que podeu trobar interessants.

Per a educadors

Reinventar l’escolaJordi Musons

[Arpa; 2020].

L’evolució tecnològica ha sacsejat tots els àmbits, també l’educatiu. L’ús de les noves tecnologies pot afavorir l’ensenyament-aprenentatge i contribuir de forma efectiva a pal·liar les desigualtats socials, atendre la diversitat o combatre el fracàs escolar. Jordi Musons, director de la prestigiosa escola Sadako (Ashoka Changemaker School), pondera l’influx de la tecnologia en l’educació i analitza els reptes i oportunitats que encara l’escola el segle XXI.

Per a famílies

Te espero a la salida, un manual para padres frente al acoso escolarPablo Duchement [autoeditat; 2019].

L’autor, enginyer informàtic i pèrit judicial expert en delictes a les xarxes socials perpetrats contra menors (ciberassetjament, grooming, sextorsió), ofereix una guia per a famílies que proporciona eines per combatre aquesta xacra. Part dels beneficis que aconsegueix el llibre van destinats a un fons de suport a les víctimes del bullying.

Per als adolescents

Sense connexió – Jaume Monzó [Sembra llibres; 2020].

La Carme inicia una nova vida en un nou institut, lluny del seu poble, de les seves amigues i la seva parella. Es troba en un indret hostil, lluitant per la supervivència. Per a ella és la fi del món i pensa fer la crònica de la seva apocalipsi personal des del compte de Twitter @vergeibruna. Un relat transmèdia sobre amistats tòxiques, xarxes socials, diversitat sexual i assetjament escolar.

Fonaments

Ciberdiccionario: Conceptos de ciberseguridad en lenguaje #Entendible – Javier Zubieta [autoeditat; 2019].

La ciberseguretat pot ser una matèria àrida. Hi ha un gran nombre de neologismes, tecnicismes i conceptes que poden suposar un entrebanc per a qui s’hi vulgui endinsar. Aquest ciberdiccionari explica, amb llenguatge planer i per a tots els públics, una sèrie de termes que poden ser més senzills, molt més comprensibles i fins i tot molt més entretinguts que no d’entrada no sembla.

Divulgació

Felicitat digital. Mètode Popap per gaudir del món digital – Mariola Dinarès [Efadós; 2021].

Mariola Dinarès, periodista especialitzada en xarxes i apassionada del món digital, ofereix en el seu primer llibre una aproximació a les xarxes socials i la tecnologia que no n’amaga els riscos. Com el seu programa de ràdio, Popap, el llibre de Dinarès és aclaridor i empoderador per als neòfits sense deixar de ser interessant i il·luminador per a nadius digitals que fan ús intensiu d’aplicacions i ginys tecnològics de tota mena.

¡Ciber-conciénciate!: Ni sabemos toda la verdad ni somos conscientes del verdadero peligro que nos acecha – Nicolás Rodríguez Tolmo [autoeditat; 2020].

Prendre consciència dels riscos per a la nostra seguretat i la de les nostres dades és fonamental en un context tecnològic, en el qual les nostres activitats tenen un correlat en el món digital. L’obra de Rodríguez Tolmo pretén oferir consells i recomanacions tant en l’àmbit personal com en el professional perquè famílies i empreses prenguin el control de la seva activitat a les xarxes.

Narrativa

Ready Player Two – Ernest Cline [Nova; 2020].

Una nova endevinalla, un nou Ou de Pasqua i una nova missió per a Wade Watts. James Halliday, el geni fundador de l’univers virtual d’OASIS, havia deixat ocult encara un altre repte per al seu successor. Rere el desafiament, però, s’amaga un nou enemic. I qui sap si aquest cop la partida no podria posar també en joc el destí de la Humanitat. La seqüela de l’aclamada obra futurista amb què Ernest Cline va fer-nos somiar sobre les possibilitats de la Realitat Virtual.

Neuromàntic – William Gibson [Edicions Pagès; 2020].

Una història de detectius revolucionària, publicada originalment el 1984, que s’esdevé entre el món físic i el virtual en un segle XXII en què les grans corporacions fan servir com a peons en les seves intrigues els cibercowboys, pirates informàtics que es venen al millor postor. El clàssic de William Gibson, un dels autors de ciència-ficció més influents del món i precursor del gènere ciberpunk, per fi en català.

Estimades màquines – Carme Torras [Editorial Males Herbes; 2020].

Carme Torras, professora d’investigació a Institut de Robòtica i informàtica industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya (CSIC-UPC) i escriptora, explora en deu relats la nostra dependència dels artefactes tecnològics i com la relació que hi mantenim fa que canviïn els nostres hàbits i la nostra manera de pensar. Quines són les implicacions ètiques de l’abús de les noves tecnologies i on podrien dur-nos els avenços en el camp de la robòtica i la intel·ligència artificial són algunes de les preguntes que Torras planteja en la forma de narracions breus en què la quotidianitat i la intimitat es veuen mediatitzades i interferides per la tecnologia.

Per a especialistes

The Smartest Person in the Room: The Root Cause and New Solution for Cybersecurity – Christian Espinosa [Lioncrest Publishing; 2020].

A partir de la seva experiència, l’autor, un enginyer de ciberseguretat que va esdevenir el conseller delegat de la seva pròpia empresa, ofereix una perspectiva interna sobre aquesta indústria, un àmbit que considera governat per l’ego i en el qual sovint hi ha empleats tècnics professionalment molt qualificats que tenen problemes d’inseguretat i unes habilitats interpersonals més aviat rudimentàries. Espinosa ofereix una guia d’autosuperació i explica de quina forma la intel·ligència personal és un capital que es pot malbaratar si no l’acompanyen l’autoconfiança i les dots de comunicació.

Humor

Dot.Con: cómo timar a un timador – James Veitch [Anaya Multimedia; 2021].

L’humorista britànic James Veitch  va esdevenir viral amb els seus vídeos en què explicava les hilarants interaccions amb els emissors de correus electrònics de ciberestafa que miraven d’entabanar-lo perquè els enviés diners. Veitch no només delata cibercriminals i fa perdre el temps dels ensarronadors professionals que el contacten, fins i tot és capaç de convèncer-los que siguin ells els qui acabin desembutxacant.

Com que pot ser que el dia de Sant Jordi no sigui fàcil d’aconseguir alguns d’aquests llibres a les parades del carrer, recordeu que la xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya posa a disposició de la ciutadania un catàleg d’obres extensíssim i que hi podeu trobar bona part dels títols que suggerim, així com molts altres de ben interessants.