La revolta dels IoT

Han arribat a casa disposats a quedar-s’hi, però com tot convidat necessita unes atencions

Una porta que es desbloqueja quan l’inquilí és a pocs metres. Entra a casa i amb unes indicacions de veu s’encenen els llums, i el climatitzador posa la temperatura sol·licitada. S’asseu al sofà mentre un robot-aspirador neteja tots els racons. La televisió li proposa mirar sèries i pel·lícules que de segur seran del seu gust. Un rellotge intel·ligent li recorda que és el moment de prendre’s la pastilla, una pastilla que es desfarà al seu estómac enviant senyals a un dispositiu del metge de capçalera. Pregunta a l’assistent si té cap reunió pendent en el que queda de dia, i davant la resposta negativa va fins a la cuina per prendre una beguda del frigorífic, que li recorda que està molt buit, i li demana d’enviar la llista de la compra al supermercat.

Escenes com aquestes, fins fa poc pròpies dels metratges de ciència-ficció, són cada dia més habituals a les llars, convertides en Smart Homes. Els dispositius IoT (de l’anglès Internet of Things, “Internet de les coses”) són cada vegada més variats i evolucionats i fan funcions amb l’objectiu de facilitar-nos les tasques i fer una vida més confortable. Els càlculs són que la nova generació d’IoT, gràcies al WiFi 6, al 5G i al Narrow Band IoT, permetrà connectar 25.000 milions de dispositius a tot el món ­– avui en són uns 5.000 milions –, i que aquest 2021 s’evolucionarà de l’actual generació de la Internet de les Coses a un IoT 2.0.

Ens trobem, sens dubte, en una nova fase de la relació entre humans i objectes, una revolta dels IoT que de nosaltres depèn que sigui controlada, que sapiguem com i on posar-hi els límits. Una revolució que entra a casa, però que també es desplega plenament en l’àmbit industrial i en el de la salut.

Connectats permanentment a la xarxa

I és que les necessitats de connexió a Internet d’aquests aparells, i també el fet que alguns tinguin micròfons i/o de càmeres, ha portat a que els ciberdelinqüents no hagin deixat ni un temps de treva als usuaris i que des del primer minut cerquin escletxes que els permetin robar dades sensibles, imatges o converses que puguin ser comprometedores. O, potser més perillós encara, prendre el control dels dispositius.

Els dos principals consells

Com s’observa a la infografia, hi ha diferents qüestions a tenir en compte de cara a la nostra privacitat i seguretat en relació amb la Internet de les coses. Però podem parlar de dues grans recomanacions i que són fàcils de complir:

  • Assegura’t la xarxa de casa. Fes servir la màxima configuració de seguretat de l’encaminador (router) i fes aquests dos canvis:
    • la contrasenya de l’usuari administrador que duu per defecte per una de llarga i complicada,
    • el nom estàndard de la xarxa wifi establert pel proveïdor (SSID) per un de propi i que, fins i tot, pots ocultar.
  • Apaga l’aparell quan no es fa servir o, com a mínim, les seves càmeres i/o micròfons.

També et pot interessar…


L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, amb la col·laboració de APWG.eu hem publicat la infografia en anglès i en castellà.