Reptes de ciberseguretat en forma de videojocs de trencaclosques, simulació i estratègia

La protecció de la informació i els sistemes informàtics davant els atacs i l’accés no autoritzat es converteix en desafiaments interactius de lògica que demanen rapidesa de reflexos

Trobar la bretxa de seguretat en un sistema informàtic per accedir-hi i aconseguir dades preuades, protegir els actius digitals per evitar ciberatacs o mesurar el nostre enginy i les nostres habilitats de programació amb altres aspirants a ciberdelinqüents poden ser excel·lents premisses per a un videojoc. Després de parlar de propostes d’entreteniment interactiu d’acció, aventura i rol que fan de la ciberseguretat la base de la seva proposta argumental, prosseguim la nostra sèrie d’articles sobre com la ciberseguretat es trasllada al món dels videojocs amb una nova entrega.

Cybersecurity OPS, Terminal

En aquesta ocasió, hem agrupat propostes jugables que són desafiaments de lògica que demanen rapidesa de reflexos. N’hi ha que consisteixen a resoldre enigmes en la forma de puzles, reptes intel·lectuals o d’enginy. D’altres combinen habilitat, atzar i estratègia per representar aspectes de la realitat. I també en trobareu que us plantegen situacions en què cal maniobrar, conduir accions ben planificades i gestionar recursos diversos per aconseguir la victòria. La nostra tria títols de trencaclosques, simulació i estratègia posaran a prova les nostres habilitats a l’hora de protegir infraestructures informàtiques i la informació que s’hi emmagatzema o hi circula… o bé per explotar vulnerabilitats i endinsar-nos en els sistemes aparentment més inexpugnables.

Hacker

Activision (1985) | Trencaclosques, simulació i estratègia | Tràiler

Un dels primers videojocs a convidar-nos a assumir el paper d’un pirata informàtic. El punt de partida és sorprenent, perquè no hi ha instruccions ni cap explicació que ens introdueixi en les mecàniques de joc. Per començar hem d’introduir una contrasenya en una pantalla d’inici de sessió. Mirar de resoldre el primer trencaclosques per accedir al sistema ens durà, accidentalment, a descobrir una conspiració global. L’aventura consisteix a pilotar un dron de forma remota per tot el món per aconseguir pistes que puguin fonamentar la denúncia de la maniobra davant les autoritats competents.

A la seqüela, Hacker II (1986), el jugador aconsegueix un contracte governamental per protegir les infraestructures informàtiques dels EUA gràcies a l’èxit en la seva primera missió. Durant l’aventura descobrim noves trames ocultes de dominació mundial i desemmascarem agents dobles.

Uplink: Hacker Elite

Introversion Software (2001) | Simulació | Tràiler

A principis dels 2000, Uplink ens traslladava a un món de delictes informàtics d’alta tecnologia i espionatge industrial a l’Internet del 2010. Com a hacker a les ordres de grans empreses, el videojugador ha de piratejar sistemes informàtics rivals, robar dades de productes en desenvolupament per part de la competència, sabotejar contrincants corporatius, blanquejar diners negres, esborrar informació incriminatòria, modificar antecedents acadèmics o penals, desviar transferències bancàries o dissenyar els virus informàtics més nocius. Uplink no és només un repertori completíssim de la carrera d’un cibercriminal a sou, també és una representació funcional i absorbent del pirateig informàtic en un entorn videolúdic. Fins i tot permet que com a videojugadors deixem el nostre paper de hacker virtual i ens aventurem a modificar el joc mateix i personalitzar el programa si durant la partida hi ha res que ens sembla que pot ser millorat.

Gunpoint

Suspicious Developments (2013) | Plataformes i trencaclosques| Tràiler

Som un espia freelance encarregat d’irrompre furtivament en edificis fortament vigilats per robar-ne dades sensibles per encàrrec de diversos clients. Contrasenyes reforçades, sistemes de detecció d’intrusos i obstacles diversos posaran a prova les nostres habilitats. Per sort, comptem amb un dispositiu poderós amb què podem visualitzar tots els dispositius de seguretat de cada nivell, estudiar les seves connexions i recablejar els circuits que calgui per burlar les mesures de ciberprotecció que ens allunyen del nostre botí d’informació.

Hacknet

Orann (2015) | Simulació | Tràiler

La mort d’un hacker en estranyes circumstàncies és el misteri que hem de resoldre en aquest videojoc de pirateria de terminals. Hacknet ofereix una interfície realista, una simulació coherent dins del joc i multijugador competitiu, perquè posem a prova les nostres habilitats de pirateig informàtic davant altres aspirants a hackers virtuals.

TIS-100

Zachtronics (2015) | Trencaclosques i programació | Tràiler

Un títol de programació obert en llenguatge assemblador en què reescrivim segments de codi danyats per reparar el TIS-100, un ordinador virtualitzat dels anys 70 que ha estat malmès, i desbloquejar-ne els secrets. Trencaclosques, problemes lògics i matemàtics i reptes desafiants, especialment indicat per a videojugadors amb aspiracions reals de hacker.

Quadrilateral Cowboy

Blendo Games (2016) | Aventura de trencaclosques en primera persona | Tràiler

El desenvolupador indie Bendo Games ens presenta una sèrie de reptes d’enginy en forma de trencaclosques. Tot consisteix a maquinar i perpetrar cops sonats i robatoris rere una computadora: som un pirata informàtic encarregat de supervisar de forma remota els agents experts que tenen la missió d’infiltrar-se en edificis i robar documents.

Hackmud

Drizzly Bear (2016) | Simulació | Tràiler

Com els MUD primigenis (videojocs de masmorres multiusuari precursors dels MMO o jocs massius en línia), Hackmud és un joc d’aventures basat en text que enfronta el videojugador contra altres oponents que estan en línia de forma sincrònica. Amb una estètica propera a la iconografia del thriller de ciència-ficció cinematogràfic ambientat en els temps de la Guerra Freda WarGames, el joc se centra en la resolució de trencaclosques que adopten la forma de scripts amb què piratejar els contrincants. Es tracta d’explotar possibles bretxes de seguretat i fer ús d’enginyeria social per controlar i influir tant personatges no jugables com altres videojugadors participants en la simulació.

Cybersecurity Ops: Terminal

IBM (2020) | Simulació | Tràiler

Si mai us heu preguntat com seria l’experiència de comandar la resposta a un ciberatac a una gran infraestructura, aquesta és la vostra. En l’època de major trànsit aeri i els aeroports són objectiu preferent dels cibercriminals. Un atac de ransomware amenaça de deixar completament col·lapsat un aeroport. Cibersecurity Ops: Terminal ens posa, primer, en la pell d’un analista informàtic. Més tard, ens converteix en líder d’un equip de resposta a ciberincidents. I, finalment, exercim com a director de seguretat de la informació. Un plantejament realista que mostra com, a banda d’experts en informàtica, la ciberseguretat  també implica de forma crítica experts en finances, recursos humans o relacions públiques, entre altres.

Si ets un fanàtic dels videojocs i vols descobrir altres passatemps interactius sobre la protecció dels actius informàtics, llegeix les nostres recomanacions d’oci electrònic sobre acció, aventura i rol i sobre jocs seriosos. I si t’apassiona la ciberseguretat més enllà del plantejament d’un passatemps videolúdic, has de saber que aquest sector demanda cada cop més professionals especialitzats i ho seguirà fent en un futur.  Si consideres aquesta sortida laboral et poden interessar els graus en ciberseguretat que ja ofereixen algunes universitats, els màsters en ciberseguretat dels ensenyaments  postuniversitaris o la formació professional.

També et pot interessar…