Jocs seriosos: informar i formar sobre ciberseguretat a través dels videojocs

Amb aquests videojocs és possible aprendre a protegir la informació tot jugant

Després de revisar propostes d’entreteniment interactiu d’acció, aventura i rol que fan de la ciberseguretat la base de la seva proposta argumental i descobrir reptes de ciberseguretat en forma de videojocs de trencaclosques, simulació i estratègia, tanquem la nostra sèrie d’articles sobre com la ciberseguretat es trasllada al món dels videojocs amb una entrega final dedicada a una mena de títols concebuts expressament no com a entreteniment sinó com a vehicle didàctic i informatiu.

Videojocs seriosos. Hackend

Perquè es videojocs són una activitat recreativa però també poden ser una eina educativa, terapèutica, d’investigació científica… Els serious games o jocs seriosos són propostes de naturalesa lúdica dissenyades amb una finalitat principal que va més enllà de l’entreteniment. Tot seguit trobareu una sèrie d’obres d’entreteniment electrònic interactiu concebudes per conscienciar, educar i formar sobre ciberseguretat.

Shenzen I/O

Zachtronics (2016) | Joc seriós de trencaclosques i programació | Tràiler

Shenzen I/O ens converteix en un expatriat occidental resident a la Xina industrial que té com a objectiu construir tot tipus de dispositius per a diversos clients. Aquest joc de trencaclosques consisteix a construir circuits utilitzant una gran varietat de components de diferents fabricants, com ara microcontroladors, plaques de memòria, portes lògiques i pantalles LCD. És tant un videojoc com una eina d’aprenentatge, que Zachtronics Industries ofereix de franc a les escoles que el sol·liciten. No es tracta, però, d’un entreteniment senzill i la seva corba de dificultat és pronunciada.

Ciberaventura a la Ciutat

Internet Segura (2019) | Joc seriós d’aprenentatge dinàmic | Tràiler

Ciberaventura a la Ciutat és un videojoc dissenyat per conscienciar nens i joves de temes de ciberseguretat. A través de quatre nivells, l’aventura aborda de forma entretinguda i formativa assumptes segons el rang d’edat de cada videojugador. S’hi tracten des de les contrasenyes fins a la privacitat, passant per civisme digital, la gestió dels dispositius tecnològics i les xarxes socials, entre altres qüestions.

Crypto

Gamelearn (2020) | Joc seriós d’aprenentatge dinàmic | Tràiler

Crypto és un joc seriós sobre ciberseguretat que ens duu a una empresa de recerca en biotecnologia de Londres. El videojugador ha de detectar, analitzar i explotar forats de ciberseguretat corporatius al llarg dels cinc nivells del videojoc que finalment condueixen al final més inesperat. L’aventura està dirigida a les empreses que volen conscienciar i formar de forma amena els seus treballadors sobre la necessitat de treballar per enfortir i mantenir la ciberseguretat corporativa.

Cyber Wargame

Cyber Vox (2020) | Joc seriós d’aprenentatge dinàmic | Tràiler

Cyber Wargame posa els treballadors de les empreses en el context d’un ciberatac. A través d’una simulació que és tant competitiva com col·laborativa, l’objectiu del joc és que la plantilla de l’empresa conegui el possible impacte dels riscos cibernètics i s’adonin com el factor humà és clau per enfocar-los, tant en l’àmbit professional com personal.

Hackend

INCIBE (2021) | Joc seriós d’aprenentatge dinàmic | Tràiler

Hackend converteix el videojugador en el director d’una empresa emergent que, de sobte, veu com la seva corporació ha de fer front a una fuga d’informació; tot indica que algú intenta boicotejar el negoci. El videojugador ha de trobar maneres efectives de protegir la informació per conservar els clients i no posar en perill el llançament al mercat d’un nou producte. Com Crypto o Cyber Wargame, es tracta d’un videojoc formatiu dirigit a les empreses.

Si ets un fanàtic dels videojocs i vols descobrir altres passatemps interactius sobre la protecció dels actius informàtics, llegeix les nostres recomanacions d’oci electrònic sobre acció, aventura i rol i sobre jocs seriosos. I si t’apassiona la ciberseguretat més enllà del plantejament d’un passatemps videolúdic, has de saber que aquest sector demanda cada cop més professionals especialitzats i ho seguirà fent en un futur.  Si consideres aquesta sortida laboral et poden interessar els graus en ciberseguretat que ja ofereixen algunes universitats, els màsters en ciberseguretat dels ensenyaments  postuniversitaris o la formació professional.

També et pot interessar…