Webinar CECOT: Formació i prevenció, la millor defensa de les empreses contra la ciberdelinqüència i els incidents de ciberseguretat

L’auge del ransomware i la incidència del cibercrim, punts centrals de la jornada de formació en xarxa

El passat 15 d’abril va tenir lloc la Sessió Digital de formació en xarxa Ciberseguretat: Com prevenir i què cal fer davant d’un atac. La jornada, organitzada pel Fòrum Cecot amb el patrocini de Banc Sabadell, va comptar com a ponents amb Tomàs Moré, responsable del Programa #NegoCibersegur de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, i Albert Álvarez, Cap de la Unitat Central de Delictes Informàtics de Mossos d’Esquadra. La sessió fou moderada per Pedro Gómez, president de l’Associació d’Empreses d’Informàtica i Tecnologies de la Comunicació de Catalunya (ASEITEC), i assessor TIC de la Patronal Cecot. L’acte fou presidit pel conseller d’Interior Miquel Sàmper i el president de CECOT, Antoni Abad.

Empreses digitals i protegides

El responsable del Programa #NegoCibersegur, Tomàs Moré, va iniciar la seva intervenció explicant el paper de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. L’organisme s’encarrega de vetllar per una societat digital segura per al conjunt de la societat catalana i la seva Administració Pública. La tasca de l’Agència és fomentar la cultura de la ciberseguretat, afavorint la protecció, la prevenció i la resiliència de la ciutadania i les institucions públiques catalanes davant el programari maliciós i amenaces com la ciberdelinqüència i els incidents de ciberseguretat.

Moré va relatar com la campanya #NegoCibersegur: Digitalitza el teu negoci, fes-lo cibersegur, dirigida al teixit empresarial del país, es dedica a oferir recursos perquè les petites, mitjanes i grans empreses formin els seus professionals, facin més robustos els seus actius digitals i, conseqüentment, generin un mercat de confiança digital entre proveïdors i clients. Els eixos de la campanya #NegoCibersegur són la defensa contra el programari maliciós, la protecció de les dades, l’actualització dels dispositius i la promoció de les còpies de seguretat com a mecanismes preventius. Moré va parlar exhaustivament de l’augment del ransomware, un programari maliciós que xifra el recursos del sistema infectat, que es propaga, per exemple,  a través de correu brossa o de phishing i que suposa un risc per a les xarxes corporatives.

La importància de denunciar

El cap de la Unitat Central de Delictes Informàtics de Mossos d’Esquadra, Albert Álvarez, va centrar-se en la perspectiva policial dels atacs informàtics a empreses, va explicar que el cibercrim és un fenomen global, en va oferir les dades numèriques i va exposar el procés de recollida d’evidències digitals. Tot i que la UCDI és la unitat de referència del cos policial per al cibercrim, donada l’elevada incidència i l’increment constant de delictes, Mossos d’Esquadra compta també amb altres unitats d’investigació que assumeixen casos tecnològics.

Álvarez va avisar que la bona notícia del lleuger descens de les denúncies en temps de pandèmia ha estat una paradoxa, ja que l’acceleració de la digitalització de les empreses i la ràpida implementació del teletreball han exposat molts sistemes informàtics, que es troben en situació de vulnerabilitat; una situació que aprofiten els ciberdelinqüents, darrere dels quals cada cop hi ha, cada cop més sovint, el crim organitzat. Per aquest motiu, el cap de la UCDI va voler conscienciar sobre la importància de presentar denúncia i en va detallar els requisits. Podeu recuperar l’acte a través del vídeo de CECOT.

Nota de premsa de Cecot: L’impacte de les mesures Covid-19 sobre l’activitat econòmica i l’increment de la ciberdelinqüència centren la visita del conseller d’Interior Miquel Sàmper a la Cecot