#StopFrauDigital, al programa ‘Popap’ de Catalunya Ràdio!

El Director d’Estratègia de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, explica algunes de les principals estafes que s’estan produint a la xarxa.

El dilluns 30 de novembre, Dia de la Ciberseguretat, el programa Popap de Catalunya Ràdio, presentat i dirigit per Mariola Dinarès, ha convidat Tomàs Roy, Director d’Estratègia de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, per parlar d’estafes cibernètiques i de la campanya #StopFrauDigital, que no et donin gat per llebre, iniciada recentment pel programa Internet Segura.  

Abans, alguns oients han exposat casos de frau digital que han patit. Com en Marcos, que en l’intent de comprar per Internet uns ordinadors a un preu molt econòmic li van robar 9.000 €; o com la Montse, el fill de la qual va voler fer una venda a través d’una coneguda plataforma, i li demanaven tota mena de dades personals sensibles, com els codis de la targeta de crèdit; al no voler-los donar, fins i tot va rebre amenaces a través del correu electrònic.

Altres oients han explicat que diversos productes no els han arribat mai a casa i no hi ha hagut manera de reclamar, o que el producte que els ha arribat no tenia la qualitat que es prometia al web, i no l’han pogut canviar ni els han tornat els diners.

A les xarxes socials, els perfils i canals del programa Popap també han recollit casos de frau digital.

Vishing

Compres en webs no confiables o sense garanties


‘Ser actius’

Tomàs Roy ha informat en el programa que “hi ha molts indicadors que demostren que tot el món del cibercrim està intentant treure profit de la situació que actualment estem vivint”, en referència a la pandèmia de la covid-19, i que per aquest motiu des d’Internet Segura s’ha iniciat “una campanya col·laborativa, per donar resposta des de la ciutadania i les empreses a aquests intents constants de frau digital”. Ha donat com a principal consell “ser actius, que vol dir tenir esperit crític, estar informats, alertar i explicar si ens passa algun cas, i les empreses que formin els empleats en qüestions de ciberseguretat”.

A l’entrevista s’han destacat quatre dels principals fraus digitals: