Comprar per Internet és fàcil i senzill, però cal anar amb compte per no ser víctima de conductes il·lícites per part de tercers. Uns quants consells de bones pràctiques sempre van bé.

El Black Friday és la gran cita comercial prèvia a  la campanya de Nadal, amb l’al·licient de descomptes espectaculars en articles de consum. Aquesta tradició, que es va originar als Estats Units, s’ha globalitzat i ja és present a tot arreu, especialment a la xarxa. El 2017, la cita és el 24 de novembre, tot i que ja hi ha comerços que ja s’han avançat alguns dies.

Malgrat que les ofertes i promocions a vegades ens poden fer perdre la realitat de vista, cal ser molt conscients d’allò que necessitem i d’allò que no és prioritari. Per tant, primer de tot hem de fer un consum responsable, adaptat a les nostres necessitats i al nostre pressupost.

Un cop hem decidit què necessitem i què podem pagar, cal tenir en compte alguns consells que ens ajudaran a gaudir de manera segura les nostres compres i evitar qualsevol tipus de frau.

Comerços de confiança

Com podem identificar si una web és de confiança o no? En primer lloc, que el començament de la url sigui https, que en principi inclou un protocol de transferència segur. Compte, però, perquè hi ha webs que ja fan servir l’aparença de protocol segur (però en realitat és fals).També hem de fixar-nos que la web sigui mínimament acurada, amb les dades de contacte, enviament, pagament i condicions de servei clares i visibles. I, sobretot, comprovar el certificat digital i que el seu origen és vàlid. Aquest certificat el trobareu a la icona del forrellat que hi ha al costat de la url de la pàgina.

Connexions fiables

Desconfiem dels enllaços d’ofertes irresistibles que rebem a través de grups de WhatsApp o a través de correus electrònics de dubtosa procedència. Darrere d’aquestes suposades ofertes es poden amargar adreces diferents a les que veiem al text de l’enllaç, amb finalitats il·lícites, i experimentar casos de phishing o typosquatting. I és que cada any el phishing es perfecciona de cara a aconseguir suplantar grans marques i aconseguir dades personals o bancàries dels internautes amb finalitats fraudulentes.

Exemple de publicitat enganyosa aprofitant el Black Friday

En els processos de compra també hem de procurar no fer servir ordinadors o xarxes públiques, que hagin pogut estar manipulades per obtenir informació privada. I finalment, cal que tinguem la precaució de no deixar cap sessió de compra oberta. I òbviament, pensem a no utilitzar la mateixa contrasenya per a totes les plataformes de compra que fem servir.

Un bon mètode de pagament

A l’hora de fer el pagament, podem triar per formes de pagament més aviat convencionals (o bé transferència bancària o bé contraremborsament) o més tecnològiques (targetes virtuals, PayPal…). En qualsevol dels casos, però, caldrà estar molt alerta dels passos a seguir i, a la més mínima sospita, cancel·lar l’operació.

No ens oblidem l’antivirus

I, finalment, una obvietat: pensem a tenir actualitzat l’antivirus instal·lat a les nostres màquines. És la millor garantia de protecció contra atacs globals de virus i ramsonware (bloqueigs a determinades parts d’un sistema que obliguen l’usuari a pagar un rescat).