Les notícies més vistes el 2019 a Internet Segura

Tracten qüestions com l’addicció als videojocs, el mòbil a l’escola i com detectar ‘fake news’

L’any va arribant al seu final i és l’hora de fer balanç dels 12 mesos que deixem enrere. A Internet Segura hem volgut saber quins són els temes i les notícies que més us han interessat i que més heu consultat del nostre web, publicats aquest any o en anteriors, i hi surt una mica de tot, si bé podríem dir que aquelles qüestions relacionades amb noves tecnologies i menors d’edat són les que tenen un més gran seguiment. Temàtiques com l’addicció als videojocs, elements per treballar la ciberseguretat a l’aula, i el debat sobre el mòbil a l’escola, ocupen les primeres posicions. També tenen un nombre de lectors elevats articles dedicats a les notícies falses, als ciberhàbits, a les contrasenyes i al sharenting. Aquestes són les 10 notícies més llegides durant el 2019:

  1. Per primera vegada, l’OMS considerarà l’addicció als videojocs com una patologia. Encapçalàvem aquesta notícia amb la informació que destaca el titular, però hi afegíem algunes propostes per mirar d’evitar l’addició a les noves tecnologies i en especial als videojocs.

  2. #SID2019: 4 vídeos per treballar la ciberseguretat a l’aula. En el marc del Safer Internet Day del 2019, vam publicar aquest article amb materials didàctics.

  3. La prohibició del telèfon mòbil a les escoles franceses reobre el debat sobre si és una mesura necessària o no. A Catalunya s’ha descartat aquesta possibilitat. Una notícia del juny del 2018, però que segueix tenint moltes visites. I és que la qüestió dels mòbils a les escoles segueix generant debat!

  4. Sabeu detectar el gra de la palla, informativament parlant, de les notícies i les històries que s’expliquen a la xarxa? Una qüestió també molt popular és la de les anomenades fake news. En aquesta notícia en parlàvem i donàvem algunes pautes per detectar-les.

  5. #SID2019: Ja heu provat les unitats didàctiques per a primària? Una altra notícia publicada amb motiu del Safer Internet Day, en aquest cas adreçant els lectors a les cinc unitats didàctiques per a primària que tenim al web.

  6. Refresca els hàbits cibersaludables amb Màrius Serra. A l’estiu vam recordar de la mà del popular escriptor i periodista alguns consells importants sobre ciberseguretat.

  7. El truc per fer contrasenyes segures i fàcils de recordar. Amb tants comptes i tants passwords és fàcil oblidar les credencials. En aquest article us explicàvem com us podeu fer més senzill el món de les contrasenyes.

  8. Ja podeu jugar al videojoc Ciberaventura a la Ciutat! La crida a participar al nostre joc en què heu d’alliberar Vilabot d’un ciberatac també ha tingut una bona posició al nostre rànquing.

  9. Tot allò que es penja de la canalla a la xarxa forma part de la seva futura identitat digital. El sharenting (la compartició de fotografies de la canalla en tota mena de situacions a les xarxes per part dels pares i mares) ha estat un dels temes tractats aquest any per Internet Segura i que ha tingut més repercussió.

  10. A l’hora de comprar vacances per Internet i de moure’s per països estrangers, és important seguir uns quants consells importants. Durant els períodes de vacances, canviem algunes rutines i a més a més els dispositius mòbils han passat a ser una eina imprescindible, ja sigui per fer reserves d’hotels o mitjans de desplaçament, ja sigui perquè volem comunicar-nos des de l’estranger o cercar informació. En aquest article parlem de totes aquestes qüestions i sobretot de coses a tenir presents.