‘Aprenem a conviure’: el club Super3, contra l’assetjament escolar

Se suma a les iniciatives que ja hi ha a la xarxa per lluitar contra aquest fenomen que augmenta amb l’ús d’Internet.

El club Super3 ha fet una iniciativa que, amb el títol d’Aprenem a conviure. Tothom contra l’assetjament, se suma a la lluita contra aquests comportaments incívics que sovint es donen en l’entorn escolar. El web està dirigit a infants i joves i ofereix materials i eines per identificar casos d’assetjament i poder-hi fer front de manera adequada. L’objectiu és clar: tothom té dret no només a sentir-se ben tractat sinó també a tractar bé els altres.

Així, entre els materials que s’hi poden trobar hi ha vídeos que expliquen detalladament i amb un llenguatge entenedor què és l’assetjament; una faula amb animals carregada de simbolisme; una peça dedicada al ciberassetjament, o, fins i tot, un reportatge de l’Info K que explica la perspectiva dels agressors (i els sentiments que s’amaguen darrere les seves accions). I per ampliar aquesta qüestió, hi ha tot un seguit de llibres, pel·lícules, obres de teatre i, fins i tot, animes que parlen de l’assetjament.

I és que, segons un estudi publicat per la fundació FCB, el 25% dels alumnes catalans han experimentat algun episodi d’assetjament a l’escola, i un 4,6%, de ciberassetjament, és a dir, a través d’Internet. En canvi, les famílies n’han estat conscients només en el 17,5% i un 0,8% dels casos, respectivament. Per això és molt important que es visibilitzin aquests casos i es puguin explicar en entorns de confiança per fer-hi front.


Un problema que ens afecta a tots

Des d’Internet Segura en parlem sovint del ciberassetjament i les conseqüències que té sobre les víctimes.  Depressió, baixa autoestima i satisfacció vital i, en casos molt extrems, l’intent de suïcidi són algunes de les derivades d’aquest fenomen que s’ha ampliat a l’àmbit de les noves tecnologies. Si vols descobrir, tot jugant, com es pot descobrir un cas de ciberassetjament, fes una partida al Qui? On? Com?

En resum, és  important:  

  • Tenir un adult de referència (pares, professors…) en qui confiar a l’hora d’explicar si tant si ets víctima com espectador. Fins i tot, si ets conscient que t’has convertit en actor d’assetjament.
  • No intentar lluitar-hi sol.
  • L’assetjament és un problema de tots, i entre tots el podem arraconar.

I recorda que tens a la teva disposició el telèfon 116111 Infància Respon, gratuït i que funciona les 24 hores tots els dies de l’any, per prevenir i detectar qualsevol tipus de maltractament.