Quan una aplicació mòbil té èxit, sovint darrere hi van unes quantes apps amb noms i dissenys similars però amb males intencions: apropiar-se de les dades dels usuaris que les descarreguen o fins i tot infectar-ne els mòbils. Són apps malicioses que es fan passar per una marca reconeguda oferint noves funcionalitats o simplement intentant confondre l’usuari.

També n’hi ha d’altres que semblen jocs o apps senzilles (calculadora, editor de fotos, etc.) i en realitat poden infectar el teu mòbil amb malware. És important prendre’n consciència i seguir uns consells bàsics de seguretat per no caure a la trampa. Pren nota!

Què és ben bé una app maliciosa?
Per fer-ho més fàcil, t’ho expliquem amb un exemple força conegut. WhatsApp Gold és una app que es va promocionar fa uns mesos a través de cadenes de missatges com “El WhatsApp secret dels famosos”, oferint funcionalitats noves com les videotrucades o enviar 100 fotos a la vegada. El WhatsApp legítim no ofereix aquestes opcions, així que hi va haver usuaris que van caure a la trampa.

Però la realitat és que el que feia WhatsApp Gold era “phishing”: es feia passar pel WhatsApp autèntic per captar dades personals dels que la descarregaven. Casos similars s’han detectat amb Pokémon Go, Netflix i moltes altres apps ben conegudes.

Un altre front per les apps malicioses són les aplicacions que prometen augmentar el teu número de seguidors a les xarxes socials. No te’n refiïs!

Quins riscos tenen aquestes apps malicioses?
– Poden fer un mal ús de les teves dades personals. Sobretot en el cas d’apps de banca mòbil o de salut, que són temàtiques molt sensibles, has d’assegurar-te que no estàs cedint les teves dades (accés al compte bancari, informació mèdica, etc.) a qui no toca.

– Poden fer que et subscriguis a serveis de pagament sense adonar-te’n, per exemple a serveis de SMS Premium. És un tipus de frau que et pot costar molts diners i que és difícil de solucionar, ja que un cop acceptes les condicions de la subscripció, és difícil fer-te enrere.

– Poden ser apps de malware que infectin el teu dispositiu o bé que no et permetin accedir a algunes de les funcions si no “pagues un rescat”.

– Poden incorporar altres funcionalitats “amagades”. És a dir, hi ha apps com calculadores o reproductors de música que després tenen altres funcionalitats “fantasma” que poden perjudicar el teu mòbil.

– Poden activar publicitat maliciosa o enganyosa al teu dispositiu, de tal manera que constantment rebràs spam.

Consells per no caure a la trampa
1. Descarrega apps només en Markets oficials: Google Play en el cas dels dispositius Android i App Store per aparells Apple. Però estigues sempre alerta: les botigues oficials eliminen les apps malicioses que detecten, però moltes vegades quan ja hi ha hagut usuaris que les han descarregat.

2. Quan descarreguis una app, revisa qui n’és el desenvolupador: ha de ser la marca o empresa que en té la propietat intel·lectual. Les apps més conegudes, a més, tenen un distintiu (una recomanació oficial de la botiga). I si tens dubtes, et recomanem que busquis crítiques de l’app abans de descarregar-la.

3. Revisa els permisos que et demana una app per a descarregar-la: si són més permisos dels que haurien de ser per la seva funció, no la descarreguis! Per exemple, si una app de llanterna al mòbil et demana accés als teus contactes, desconfia’n!

4. Mantingues el sistema operatiu del teu mòbil sempre actualitzat i fes servir antivirus.

Per a més informació, pots revisar: “Guia sobre com actualitzar de forma segura les teves aplicacions”