Tornada a l’escola amb actualització de seguretat per a Google Drive

El canvi en els enllaços dels fitxers podria donar maldecaps als equips docents durant l’inici de curs

El 13 de setembre del 2021, Drive aplicarà una actualització de seguretat que canviarà els enllaços d’alguns arxius compartits a través de la plataforma. L’actualització de seguretat s’aplicarà de forma predeterminada i els usuaris de Drive no hauran de dur a terme cap acció.

Google Drive permet la compartició de fitxers de dues maneres diferents:

  • únicament amb usuaris específics que haguem seleccionat
  • amb qualsevol persona que en conegui l’enllaç.

Si la compartició és restringida, l’accés requereix a qui hi accedeixi que iniciï sessió al seu compte de Google. Si l’arxiu és públic, no és necessari l’inici de sessió.

El format original dels enllaços dels arxius compartits a través de Google Drive és una cadena llarga de caràcters aleatoris que resulta difícil d’esbrinar per a qui no la coneix. Aquesta mena de mesura de seguretat es coneix com a seguretat a través de la foscor: l’entrebanc principal per accedir a l’arxiu és la dificultat per trobar-lo. Per bé que Google no ha fet pública la raó concreta per a l’actualització, la mesura de seguretat afegeix vint-i-quatre caràcters aleatoris, cosa que, previsiblement, dificultarà encara més l’accés furtiu.

Un enllaç que originalment tenia aquest aspecte:

  • https://drive.google.com/file/d/1uBdE_gVlQ-oMKJfn0sLSp39JAd6SopO-/

… ara podria convertir-se en una cosa així:

  • https://drive.google.com/file/d/1uBdE_gVlQ-oMKJfn0sLSp39JAd6SopO-/view?resourcekey=0-OsOHLiOFj1QFw6vIvh8v_w.

El canvi és rellevant per a tots els usuaris de Google que fan ús de Drive, però afecta especialment els usuaris de Workspace. Google ha alertat sobre els possibles maldecaps que el trencament dels enllaços anteriorment vigents pot suposar, especialment per als usuaris d’aquest entorn de treball.

Com que la compartició d’arxius (com ara documents de text, fulls de càlcul i formularis d’inscripció) és habitual als claustres dels centres educatius, és important que els administradors siguin conscients que hi ha fitxers amb què treballen normalment els equips docents que podrien deixar d’estar disponibles. En general, a les escoles coneixen el concepte d’aplicacions del Workspace de Google quan gestionen un domini propi al marge del que proporciona Xtec; en aquest cas, els centres solen ser administradors de les diferents aplicacions disponibles.

Es possible eliminar l’actualització de seguretat per a arxius específics, si volem que segueixin estan accessibles per a tothom que en tingui l’adreça original. Podem accedir al nostre Drive i visualitzar la llista dels nostres arxius compartits i seleccionar aquells fitxers per als que volem mantenir l’antic enllaç. Si passem el ratolí per damunt d’aquests arxius, podem seleccionar l’opció “elimina l’actualització de seguretat”. Després de confirmar l’elecció, l’enllaç dels arxius en qüestió revertirà al format antic. Aquesta possibilitat es mantindrà més enllà de la data en què serà efectiva l’actualització. Com que l’objectiu del canvi és enfortir la seguretat, no és recomanable deixar l’actualització sense efecte, especialment en el cas d’arxius d’accés restringit.

El curs 2021-2022 ja és aquí i t’ajudem a preparar-lo perquè tot vagi sobre rodes amb un recull de recursos per a docents. I recorda que la secció per a Educadors d’Internet Segura t’ofereix recursos i informació per resoldre acompanyar els professionals de l’educació en l’ús d’Internet i les noves tecnologies en la formació de menors.

També et pot interessar…